Barnwebbmötet i Malmö, Rapport

Jag har just kommit hem från mitt fjärde Nordvisionsmöte, och som alla tidigare gånger är det med en stor dos inspiration i bagaget. Parallellt med det ordinarie barnmötet har vi haft ett ”barnwebbmöte”, där huvudsyftet är att utbyta erfarenheter. Och det är så lyxigt att få befinna sig ett sammanhang där alla står inför likartade utmaningar.

Sara Ohlsson, Projektledar SVTi

Under mötet tittade vi bland annat på Magicast; en egen lösning från YLE som gör det möjligt för redaktörer, som saknar kunskap i webbutveckling, att bygga spel och skapa interaktiva sagor. Vi tittade på nya spel och applikationer från alla bolagen, de flesta fria för utbyte.

Och så pratade vi om framtiden; DR:s planer på en kompletterande sajt för målgruppen mellan Oline och Ramasjang, NRK:s nya sajt för BarneTV och SVT:s planer för framtidens barnwebb i utvecklingsprojektet Nova.

Utväxling via Nordvisions ftp-server
Vi diskuterade formerna för utbyte; vilka förutsättningar som finns och hur de kan bli bättre, och vad vi egentligen vi utbyta. Erfarenheter och inspiration ligger fortfarande högt på listan, inte minst research från utforskningsprojekt och användarstudier. Men förstås också färdiga applikationer för olika ändamål, och där kommer vi använda Nordvisions ftp-server.

Vi kommer också söka produktionsbidrag för att tidigt i utvecklingen säkra möjligheterna till versionering av exempelvis DR:s planerade karaokemaskin och NRK:s eventuella vädertjänst för barn.


Övriga deltagare på mötet i Malmö 12. oktober: Pia Manns, svenska YLE, Hans Raavand, NRK, Erik Wahlgren, SVT, Dennis Glintborg, DR och Frederik Hansen, DR.