Amigo Grande – NRK(DR)-format nu i svensk version

SVTs projektledare Maria Karlsson Thörnqvist såg en bit av av NRKs Amigo Grande på ett Nordvionsmöte för barngruppen och bestämde sig för att pitcha idén som familjeunderhållning för Barnkanalen på fredagkvällarna.

av Marianna Widmalm

Amigo Grande är en vidareutvecklad version av barnprogrammet Amigo, som är ett samnordiskt format, huvudsakligen utvecklat av DR, och som produceras i Danmark, Sverige och Norge. I Norge visas Amigo Grande som familjeunderhållning på prime time, och både form och innehåll är riktade mot en bred målgrupp.

Det nya formatet är alltså helt utvecklat av NRK och hela programmet finns detaljerat beskrivet i en ”formatbibel” som SVT har fått av NRK . SVT är  i full gång med förberedelser och castingarbetet nu och börjar sina inspelningar i  januari 2013, första sändningen är strax efter inspelningsstart.

Skillnaden från norska Amigo Grande beskriver Maria så här:

”Vår programledare Ola Selmén är lite ‘tokigare’, vi har ett band i studion som spelar jinglar och musiksätter en del av inslagen live. Vi har lite mer ‘knasigare’ tävlingsmoment och de som förlorar åker inte genom golvet som i Norge, de hamnar i en bassäng…

Den norska AmiGO-cart är borta från den svenska versionen också och ersatt av en annan fysisk tävling – en familjestafett. Den som är bäst  i varje program får en stor Amigopokal,  vi har tagit bort alla priser som finns med i originalformatet och nu tävlar alla mest om äran”.

Amigo Grande på Barnkanalen på SVT:
14 episoder x 28 min.
Sändningsstart v 2, fredagar 18.45
Första inspelningstillfället är den 5/1
Målgrupp: 7-11 åringar med familj