AF1 – succes og nytænkning

Hiphop-musicalen for børn, ’AF1’, som er en nordisk samproduktionsprojekt mellem NRK, DR og SVT, har skabt en enorm publikumsinteresse i Norge. Som følge heraf har NRK kreeret nogle ukonventionelle tilbud for seriens unge seere.

”Jeg har en datter på 9 år, som er fuldstændig optaget af AF1; hun ser serien på net-tv hver dag”. Sådanne tilbagemeldinger har der efterhånden været mange af efter NRK for første gang sendte hiphop-musical for børn, ’AF1’ (Alle for én), i efteråret 2008. Serien, som handler om at finde sin vej og følge sine drømme, fik glimrende seertal både på tv og net-tv. Hver af de seks episoder blev set af over 400.000 seere, mens seertallene på nettet lå på over 500.000 seere totalt.

– Mange børn så først tv-udsendelsen og skiftede derefter til nettet, hvor de så episoderne op til flere gange. Den sidste episode i serien fik 145.000 seere på nettet, som er et meget højt tal, fortæller Hildri Gulliksen, redaktionschef i børnekanalen NRK Super.

Ukonventionelle tilbud

AF1 var en øjeblikkelig succes i den unge målgruppe – noget som også kunne ses i mængden af private, kommercielle initiativer, som fulgte serien. Der var blandt andet flere sommerlejre for børn, og danseskoler, som reklamerede med AF1 dansetrin i deres program. NRK har fulgt op succesen med tilbud, som blandt andet skoler, fritidsklubber og privatpersoner kan frit benytte sig af.

For eksempel lagde NRK musik og grafik fra serien til nedlastning på NRK Supers websider, så alle kan ”lave sin egen AF1”. Desuden findes manus for programmets seks episoder til nedlastning på nettet. NRK har også lavet korte danseskole-videoklips, som man kan bruge til at øve dansetrinnene fra serien. Alle episoderne kan selvfølgelig også ses på nettet igen og igen.

AF1-ugen holder mærkevaren varm

NRK vil køre en såkaldt ’AF1-uge’, da serien bliver genudsendt på NRK Super. Som en del af denne AF1-uge vil NRK blandt andet sende reportager fra børnenes AF1-aktiviterer. Auditions for anden sæson af AF1 bliver også dækket af den norske børnekanal. Over 4000 børn har meldt sig til auditions indtil videre.

I løbet af AF1-ugen bliver de daglige ’Superkviss’ -udsendelser desuden præget af AF1-relaterede spørgsmål. – Vi skal blandt andet kåre Norges AF1-mester, fortæller Hildri Gulliksen.

AF1-succesen fortsætter ligeledes i form af skolepakker, som indeholder manus, DVD og CD. NRK er ved at planlægge endnu et tilbud for skolerne, nemlig ’AF1 på scenen’. Dette tilbud bliver formentlig lanceret i forbindelse med den næste sæson af AF1, som sendes i 2011.

Mere AF1 i 2011

Sæson to af AF1 er i øjeblikket planlægningsfasen og Hildri Gulliksen fortæller, at det bliver med nogle af karaktererne fra første sæson, mens resten af karaktererne er nye. NRK vil også lave et par andre ændringer:

– Vi vil gerne åbne op AF1-universet tematisk og musikalsk sådan at det ikke kun handler om hip hop i sæson to. Vi vil også gerne støtte op musiknumrene med en mere opbygget koreografi denne gang.

NRK er ikke begyndt med manusarbejdet endnu, men en ting er sikkert: musicalgenren skal bevares.

– Jeg tror serien er blevet så stor en succes, fordi den tager op børnenes behov for at passe ind og finde sin egen vej på en virkelig aktuel måde. Hip-hop-dramaet er lige i øjet med hensyn til børnekulturen i dag, konkluderer Hildri Gulliksen.

  • AF1 er en nordisk samproduktionsprojekt med bidrag fra DR og SVT
  • Serien har en bred målgruppe; både 5 og 15-åringer synes godt om serien
  • Ideen til serien kom fra manusforfatter Karianne Lund og regissør Gisle Halvorsen