Året då nordiskt drama för unga lyfte

De nordiska public service-bolagen skruvar upp tempot för samproduktionerna kring drama för unga. De unga tittarna hade under 2019 tolv dramaserier att välja bland, och dessutom fem dokumentärserier. Det är en kraftig ökning för samarbetet. Här presenterar vi ett urval av aktuella produktioner för unga.

Kollage av ung nordiskt drama. Foto: De nordiska public service-bolagen.

16 (NRK)

16 er historien om hva unge mennesker er villige til å ofre i jakten på heder og ære. Det er en historie om integritet og mangel på sådan, og de unges kamp for å lære seg å stå opp for seg selv og elske seg selv.
 

URBI (NRK)

Unga samiska artister på väg att slå igenom såväl i Norden som i Japan – hur går deras resa? I den här serien följer vi deras resa helt genom att fokusera på artisternas musik. Från besvikelse till succé, från små drömmar till stora genombrott, går vägen. Dokumentärserien kommer tätt inpå livet, och speglar drömmar och förhoppningar hos unga som brinner för musikkarriären, och för att få dela den samiska musiken med världen.

Badrumsliv (Svenska Yle)

Baderumslivet er til dels det konkrete resultat af en crowsourcing-kampagne, som Svenska Yle foretog i målgruppen. Serien om to unge kvinder er konsekvent filmet i et badeværelse.
 

Alt er hvidt (DR)

’Alt er hvidt’ er en ungdomsserie om Klara og Noah som forelsker seg mens de er på rehabilitering. Dette er ikke en historie om å være rusavhengig. Dette handler om å lære seg å leve igjen.
 

Festen 2 (SVT)

Aasim har lovet Zafirah at han har lagt al kriminalitet bag sig. Men når en ny trussel viser sig, vil loyalitet så være stærkere end kærlighed.
 

Doggystyle 2 (DR)

I Doggystyle 2 møter vi igjen Asta, Jose og Ida, én måned etter at vi forlot dem til slutt i sesong 1. Asta er redd for å bli værende i provinsen på Sjællands Odde, og hun bekymrer seg også for Bjarkes eks-kjæreste. Det blir sjalusi, kompliserte vennskap og vendepunkter for flere av seriens hovedpersoner.
 

NOIA (DR)

Nadia fester dag og natt med bestevenninnen Bess, som hun også vokste opp sammen med. De er unge, utfordrer grenser og er høye på både livet og på dop. Nadia har mareritt som føles så ekte at det nesten er som om hun er våken. Snart finner hun også ut at både virkelighetsoppfattelsen og hennes tette bånd til Bess er i ferd med å slå sprekker.