Yles mediechef: ”Timing is everything” i publiceringen

Publiceringsavvägandena är en viktig del av journalistiken, skriver Petri Jauhiainen

Foto: Yle.

Petri Jauhiainen, mediechef på finska Yle, skriver i en kolumn på bolagets webb om de uppgifter som snabbt förändras för public service när en stor nyhetshändelse inträffar.

”Världen förändrades och Yles utbud med den”, skriver Jauhianen om morgonen den 24 februari, då Rysslands anfall mot Ukraina inleddes.

För liknande händelser har Yle förberett neutrala spellistor för radion, beroende på vilken typ av händelser som inträffat; en flygolycka, ett terrorattentat… Nyhetstjänsten på webben går för högtryck, och på tv och Arenan görs dagslånga livesändningar.

”När världen vänds upp och ner så tvingas vi, och får möjlighet, att tänka om i publiceringspusslet. Mycket nytt innehåll erbjuds, och på motsvarande sätt är det smart att låta en del innehåll förbli opublicerat. Det är inte till fördel för någon, om den serie som är tänkt som komedi skrämmer, eller om en del människor låter bli att se den eftersom det skulle kunna kännas ångestfyllt. En välgjord serie surnar inte på ett ögonblick”, skriver Petri Jauhiainen vidare.

I Yle ligger beslutsansvaret för publiceringen av varje program eller artikel hos avdelningschefen för avdelningen där innehållet gjorts. I Finland benämns de i yttrandefrihetslagen som ansvariga redaktörer. Det finns fem sådana redaktörer i finska Yle, och de beslutar i sista hand om publiceringen, konstaterar Jauhiainen.