Yle: Utbudet av audioinnehåll ska utredas

Kommersiell radio ser Arenans audioinnehåll som en ny tjänst

Foto: Jyrki Valkama/Yle.

RadioMedia, takorganisationen för kommersiell radio i Finland, har begärt en förhandsprövning gällande Yles produktion och publicering av ljudinnehåll på Yle Arenan.

Enligt organisationen handlar ljudinnehållet på Arenan om en ny tjänst, som kan leda till snedvridning av konkurrensen på audiomarknaden.

Yles förvaltningsråd har nu bett bolagets styrelse om en beskrivning av ljudutbudet, för att senare ta ställning till om en förhandsprövning ska genomföras, i så fall med hjälp av utomstånde experter, skriver Yle i ett pressmeddelande.

Det är Yle-lagen som säger att förhandsprövning ska göras av nya tjänster och funktioner som har en betydande inverkan på helhetsutbudet av innehållstjänster.

Arenan är populäraste ljudtjänsten

Ett annat orelaterat pressmeddelande visar på fina siffror gällande lyssningen: Av finländarnas samlade radiolyssnande kommer 52 procent från Yles kanaler. Förra året lyssnade finländarna i medeltal 2 timmar och 28 minuter.

Yle Arenan är den populäraste digitala radiotjänsten i Finland. Antalet lyssnare på veckobasis växte senaste år till 677 000.