Yle: Stödkonsert från Finland ska visas i Ukraina

Public service-bolaget i det krigsdrabbade landet når ut via sociala medier

Foto: Yle.

I morgon lördag ordnar Yle i samarbete med flera nationella hjälporganisationer en insamlingskonsert till stöd för krigsoffren i Ukraina.

Public service-bolaget i Ukraina, UA:PBC, hörde om konserten genom EBU och bad om att få distribuera sändningen i det egna landet.

Så blir det också, skriver Yle.

Eftersom det är osäkert hur väl de traditionella tv-sändningarna når ut i landet för tillfället, så kommer Yles sändning att visas via sociala medier.

”Miljoner ukrainare har blivit tvungna att lämna sina hem på grund av Rysslands anfall, utan att hinna ta med sig något alls. De vet inte om de kommer kunna återvända. Stödet till Ukraina handlar om något större, vi försvarar nu hela världens framtid och livet för miljontals människor. Vi är tacksamma för varenda finländare som hjälper oss i denna mycket svåra tid”, säger Pavlo Korobchuk, chef för webbinnehåll och sociala medier i UA:PBC.

Även DR och TV 2 i Danmark ordnar stödkonsert på lördag.

I Sverige går de insamlade pengarna från omröstningen i årets final av Melodifestivalen oavkortat till stöd i den humanitära krisen i Ukraina.

Redan i måndags sändes NRK:s stödkonsert, som drog in mer än 75 miljoner norska kronor.