Yle: Regionalredaktionerna går samman om radiosändningar i sommar

Ett nytt eftermiddagskoncept ska få in regionerna i ett och samma program i bolagets största radiokanal

Samuli Aaltonen, Miia Roivainen och Juha-Pekka Taskinen programleder eftermiddagarna i sommar. Foto: Katriina Rouvinen/Yle.

En nyhet för radiolyssnarna i år är Yles ”Kesäradio” (”Sommarradion”), som ersätter de regionala eftermiddagssändningarna på kanalen Radio Suomi från slutet av maj till slutet av augusti. De regionala nyhetssändningarna blir ändå kvar.

Det här berättar Yle om i ett pressmeddelande.

En och samma sändning hörs i hela landet där regionerna annars haft sina egna sändningar, med lokala reportrar och programledare som rapporterar från hela landet. Ett undantag är Helsingforsregionen, där områdets sändning hörs fortsättningsvis, även under sommaren.

På sommaren förändras lyssnarvanorna, där användarna utöver lokala och internationella nyheter vill ha mer underhållning och semesterkänsla, berättar chefen för regionerna, Jyri Kataja-Rahko.

Förändringen är också en reaktion på det som händer i världen, säger han.

”Vi behåller en stark nyhetsverksamhet oberoende av semesterperioden och coronaläget, och därför gör vi en nationell sändning i stället för de regionala sändningarna. Vi ser till att vår arbetskraft räcker till för vår kärnverksamhet, för finländarna har rätt att hållas uppdaterade och få granskad information. Kriget i Ukraina har förutsatt att vi ordnat om våra produktioner så, att även de regionala redaktörerna flyttats för att bevaka krigets följder i Europa och Finland”, säger Kataja-Rahko.