Yle: Ökad onlinelyssning när ljudvanorna förändras

Vid årsskiftet vänds ett blad i Yles radiohistoria, skriver audiochefen Jonna Ferm. Användarnas vanor förändras, och så även Yles utbud, då radiokanalerna blir en färre till antalet.

Jonna Ferm. Foto: Jussi Nahkuri/Yle.

Yles audiochef Jonna Ferm talar om ett nytt blad som vänds i digitaliseringen vid årsskiftet. Talradiokanalen Yle Puhe, som under sina glansdagar sågs som en pionjär för radioinnehållet, tystnar.

Men bolagets utbud blir inte mindre – förändringarna görs för att bereda plats för mer digitalt innehåll.

”Lyssnandet som form för medianvändning upplever en ny guldålder. Lyssnandet på ljudinnehåll på Yle Arenan har stigit med över 20 procent det här året, och även traditionell radio gör gott ifrån sig: Yles radiokanaler når 51 procent av finländarna varje vecka. […] Vi har på Yle under de senaste åren funderat över hur vi kan bredda vårt utbud så att radiokanalerna förnyas med respekt för traditionerna och samtidigt bygga ett modernt audioutbud i form av podcast på Yle Arenan”, skriver audiochef Jonna Ferm.

En del av det innehåll som nått lyssnarna genom FM-kanalen Yle Puhe kommer att fortsätta finnas på Yle Arenan, och en del förs över till de andra radiokanalerna Yle Radio 1 och Yle Radio Suomi.

Allt sportinnehåll, som fram tills nu sänts på Yle Puhe, kommer i fortsättningen att finnas på den största kanalen Radio Suomi.

”Vi gör förändringar med vetskapen om att radion fortsatt är väldigt viktig för finländarna. Radio är inte likgiltigt, utan tvärtom det mest omtyckta mediet bland många. Den är viktig i lyssnarnas vardag. Av de här skälen är det oerhört viktigt för oss att hålla radion livskraftig och modern som mediekanal, och därför är förnyelse oundvikligt”, skriver Jonna Ferm.