Yle: Ny musikstrategi för hela bolaget

Ett bolag med hundraåriga anor ska hitta sin roll i den nya musikkonsumtionen

Miikka Maunula och Tapio Hakanen. Foto: Miikka Maunula och Jussi Koivunoro/Yle.

Under de senaste månaderna har arbetet pågått med att ta fram en ny musikstrategi för hela Yle.

Det skriver Tapio Hakanen, musikchef för ung-mediet YleX, och Miikka Maunula, ansvarig producent för finska Yle Musik.

Fokus har legat på att mejsla fram Yles roll i det nya musiklandskap där särskilt unga förändrat sina vanor på ett radikalt sätt; musiken konsumeras inte minst som en del av annan media, såsom korta videor och spel.

Riktningen är tydlig, skriver Hakanen och Maunula. Yle ska vara Finlands mångsidigaste musikhus. Kulturuppdraget finns inskrivet i lagen om Yles verksamhet, och det att Yle skapar nytt och finns med i utvecklingen är ett sätt att urskilja sig i den internationella konkurrensen.

”Man kan tänka på Yles musikstrategi som en kombination av stora hits och kulturgärningar. Samtidigt som Tävlingen för ny musik (där Finlands Eurovisionbidrag utses, red. anm.) drar till sig allt större uppmärksamhet år efter år och Mitt livs låt samlar finländarna, så erbjuder Yle Arenan en djupdykning i allt från jazz-dokumentärer och Yle Arkivet i toner, till klassiska musikkonserter och strömmar inom den experimentella musiken.”

Med musikstrategin, konstaterar de två, vill bolaget stärka den finländska musikkulturen genom att göra innehåll som alla finländare uppskattar.