Vibeke Fürst Haugen blir ny NRK-chef

Uppdraget lockade 22 sökande

Foto från presskonferensen på NRK.no.

Vibeke Fürst Haugen blir ny generaldirektör, eller kringkastingssjef som titeln är i Norge, i NRK. Det blev offentliggjort av bolagets styrelseordförande Birger Magnus på en presskonferens i Oslo i dag.

Fürst Haugen är i dag direktör för Marienlystdivisjonen i NRK, i vilken bland annat sport, underhållning, dokumentär och samhälle, kultur och P3 ingår.

”NRK har ett uppdrag och en bredd som är otroligt motiverande. Vi har skyhöga ambitioner. NRK är först och främst lagarbete och jag ser fram emot att leda det här laget in i framtiden”, säger Vibeke Fürst Haugen.

Totalt sökte 22 personer tjänsten. Fürst Haugen blir den första kvinnan att leda NRK.

”Norges viktigaste och mest spännande medieledarjobb”, beskrev NRK uppdraget när ställningen lediganslogs i januari i år.

Då nämndes också att den nya generaldirektören förväntas utveckla bolaget vidare i en medievardag som är i konstant förändring.

”Vi ska stärka och utveckla demokratin genom att leverera innehåll i världsklass, som kan samla och engagera alla som bor i Norge”, säger Fürst Haugen.

Det var i oktober förra året som den nuvarande direktören, Thor Gjermund Eriksen, meddelade att han kliver av uppdraget efter snart tio år.

Thor Gjermund Eriksen kliver av. Foto: Anders Leines/NRK.

Vibeke Fürst Haugen förväntas tillträda sitt nya jobb innan sommaren.