Tre kommande DR-produktioner ska engagera publiken i landets historia

Det är tre storsatsningar med blick på Danmarks historia som ska bjuda på nya perspektiv och göra tittarna engagerade.

Under 2025 kommer dramadokumentären 'Slave af Danmark' med Nola Grace Gaardmand som undersökande programledare. Foto: DR.

”Fyrtorn” kallar DR sina projekt – de storslagna produktionerna som ska samla användarna kring specifika teman, engagera dem och göra dem nyfikna på mer kunskap.

De kommande åren fokuserar DR dessa fyrtornsproduktioner till tre olika perioder i Danmarks historia.

  • I maj nästa år kommer en dramadokumentär i tre delar som handlar om hur det moderna danska samhället föddes, och det berättas genom poeten, prästen, historikern och politikern Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Denna produktion ska kompletteras med en annan serie om Grundtvig.
  • I september är det Danmarks krigsinsats under de senaste 30 åren som står i fokus. Från Balkankriget till Afghanistan och Irak har Danmark blivit en krigförande nation, och serien innehåller inspelningar från fronten som aldrig tidigare har visats.
  • Vilken var Danmarks roll under kolonitiden, vad hände på de danska västindiska öarna? En dramadokumentär som lanseras 2025 sätter fokus på dem som blev intvingade i slaveri, och dem som stod för tvånget.

”Målet med DR:s fyrtorn är att rikta särskild uppmärksamhet på ett större ämne som tar avstamp eller utgångspunkt i Danmark. Danskarna ska bli nyfikna på att få veta mer, och ambitionen är att starta ett bredare samtal om något som vi alla har en relation till och som ökar vår kunskap och våra perspektiv”, säger Nikolaj Vitting Hermann, chef för Innehåll och samarbeten, till DR.