SVT:s vd: Skärpt straff för brott mot journalister brådskar

Hanna Stjärne ser behov för samhällets markering mot att journalister utsätts för sin yrkesutövning

Bilde av SVTs VD (generaldirektør) Hanna Stjärne

SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: SVT.

SVT hanterar i snitt 37 säkerhetsärenden varje dag. Många av dessa blir föremål för polisutredning, och bolagets kostnader för personskydd för de anställda har blivit fyra gånger högre på några år.

SVT:s vd Hanna Stjärne skriver på bolagets webbsida att erfarenheten säger att ett valår, som Sverige nu gått in i, gör journalister extra utsatta, och att samhället tydligt behöver stå upp för landets journalister. De som rapporterar om brännande ämnen som kriminalitet, integration och klimat är extra utsatta, skriver Stjärne.

Senaste vecka presenterades ett betänkande i Sverige kring ett skarpare handhavande av brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner, där skärpta straff föreslås.

”SVT polisanmäler alla hot och vår bild är att polisen gjort vissa framsteg att bekämpa denna typ av brott. Men fortfarande kan den som öppet hotar en journalist helt undgå straff”, skriver vd Hanna Stjärne, som menar att betänkandet ändå är ett steg i rätt riktning, men att det brådskar att komma framåt i frågan.