SVT:s public service-redovisning: Nyhetsvideorna på nätet går starkt

Den årliga redovisningen är en ”uppslagsbok” kring hur bolaget arbetat för att uppfylla villkoren i uppdraget.

Ur "Historien om Sverige". Foto: SVT.

Det är det svenska kulturdepartementet samt Mediemyndigheten som står som mottagare till public service-redovisningen, men den finns också fritt att läsa för den som är intresserad.

Under 2023 fortsatte SVT att stärka närvaron runtom i landet, med nya redaktioner, och har nu verksamhet på 50 platser i Sverige.

Bolagets största satsning på historia någonsin, “Historien om Sverige”, lockade storpublik, där undersökningar visat att tittarna blivit mer intresserade av historia efter att ha sett serien.

SVT lyfter även upp redaktionen Lilla Aktuellts chattar för den unga publiken, som kan få svar på sina frågor om svåra skeenden i världen.

Fokus har också legat på att förstärka säkerheten kring verksamheten.

SVT Nyheter har utvecklat sin videopublicering online, och den videofokuserade tjänsten nådde under året fem miljoner unika webbläsare varje vecka – 87 procent av alla besök har gått till en sida med video, skriver SVT.

SVT:s digitala tjänster används varje vecka av sju av tio svenskar.

”I världskonflikternas spår har desinformation, påverkansförsök och AI-manipulering ökat och för att möta det tog SVT en rad nya grepp under 2023. Exempelvis har en särskild verifieringsdesk skapats där specialreportrar använder digitala verktyg för att säkerställa äkthet i bilder och information och arbetet för en ny större vetenskapsredaktion har startats”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Här finns hela årsredovisningen.