SVT: Tanken bakom att ta upp droger i ungserier

Bättre att visa konsekvenser och erbjuda stöd än att ta till pekpinnar

SVT står redo med säsong tre av serien ”Strula” som riktar sig till barn som är på väg in i tonårslivet. Serien är också en del av det nordiska samarbetet genom B14.

Hur går då tankarna när manus skrivs till innehåll för den här unga publiken?

Den frågan tar Anna Alandh, programchef för SVT Barn, upp i ett blogginlägg. Den tredje säsongen av ”Strula” går bland annat in på ämnet droger.

”I vår research har vi märkt en liberalare inställning till droger bland barn och unga. Skolor, polis och fältassistenter larmar om att det har blivit mer normaliserat bland ungdomar att testa droger, vejpa och att använda lustgas. Vår erfarenhet säger oss att det inte hjälper att vuxenvärlden argumenterar för att droger är farligt, istället behöver vi visa vilka konsekvenser droganvändning kan få. Vi vill också stärka våra tittare, öka deras medvetenhet och ge dem argument för att kunna ifrågasätta osunda ideal och trender. Att våga säga nej”, skriver Alandh.

Samtidigt som ”Strula” publiceras så kommer målgruppen att kunna diskutera och ställa frågor i chatten i DUO-appen varje vecka. Skådespelarna från serien kommer att finnas där, precis som olika experter som ger råd i tunga ämnen.

“Strula” har premiär den här veckan på SVT Play.