SVT: Public service nyheter konkurrerar inte ut kommersiell media

Det finns inte ett motsatsförhållande mellan public service och kommersiell media, skriver nyhetschefen.

Foto: SVT.

En ny utredning om framtidens public service väntas snart komma i gång i Sverige.

”Medelåldern på en Rapport-tittare är i dag 69 år”, konstaterar Anne Lagercrantz, divisionschef för Nyheter och Sport på SVT, om bolagets största nyhetsprogram.

SVT Nyheters relation till 20-40-åringarna har stärkts, och den unga publiken engageras genom den digitala tjänsten SVT Nyheter, skriver Lagercrantz.

Nyheter med video – digitalt förmedlat – är det som SVT lägger kraft på.

I en debattartikel skrev 79 tidningschefredaktörer att SVT:s nyhetsinnehåll i textform riskerar att konkurrera ut den kommersiella pressen.

Anne Lagercrantz håller inte med.

”Fakta är att 80% av besöken på SVT:s nyhetstjänst sker på en sida med video. Ingen motsvarighet finns bland tidningshusen, och vi vet inget annat public service-företag i Europa som gjort samma kraftfulla förflyttning eller har ett liknande videofokus”, skriver hon bland annat.

”Vi har begränsat textlängder och slutat att publicera längre reportage, så kallade long reads. Vi har valt bort opinionsmaterial. 2017 publicerade vi 20 digitala videoklipp per dag. 2022 var samma siffra 180 klipp per dag. Antalet starter har mer än tiodubblats från 100 000 till dagens över en miljon per dag”, skriver Anne Lagercrantz.

”Att förmå locka unga att ta del av kvalitativ journalistik, att minska andelen nyhetsundvikare och att förhålla sig till globala plattformars dominerade roll är stora gemensamma utmaningar för branschen. Vi behöver som bransch locka nya och behålla befintliga nyhetsanvändare.”