SVT: Onlinerekord för ”Historien om Sverige”

Storsatsningen på resan genom landets långa historia har gått hem på SVT Play, med högre siffror på publiceringsdagen är något annat tidigare program.

Foto: SVT.

När SVT publicerade första avsnittet av ”Historien om Sverige” i början av november så var det med höga förväntningar.

Serien i tio delar är bolagets största historiesatsning någonsin, med fler än 300 involverade experter och statister i tusental.

Och satsningen gick hem – inte minst bland tittarna på SVT Play: 285 000 tittade under första dagen som avsnitt ett fanns tillgängligt. Nu, några veckor senare, är onlinepubliken på väg att växa sig större än tv-publiken, skriver SVT.

”Inget tv-program i Sverige har haft en större onlinepublik på publiceringsdagen sedan MMS etablerade sina nuvarande onlinemätningar”, säger Tomas Lindhé, chef för publik- och utbudsanalys på SVT.

Dessutom engarerar innehållet: 80 % av de som sett programmet säger sig ha blivit mer nyfikna på Sveriges historia och ser ”ett stort personligt och samhälleligt värde” i innehållet.

”Att så många tittar är ju jätteroligt, men det känns nästan ännu mer fantastiskt att så många säger att programmen har gjort att dom blivit mer nyfikna på historia. Vår ambition var just att väcka nyfikenhet och intresse för Sveriges historia, och att få det här kvittot från publiken gör mig otroligt lycklig”, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.