SVT och UR i nytt samarbete om nyheter för unga

I höst lanserar de två svenska public service-bolagen satsningen på nyheter för tonåringar.

Anna Careborg, nyhetsdirektör SVT, och Margaretha Eriksson, programchef på UR. Foto: José Calvente.

SVT:s och UR:s satsning på nyheter för tonåringar lanseras i höst, med en gemensam redaktion som ska publicera nyhetsinnehåll dagligen. Därtill blir det ett aktualitetsprogram för studerande i högstadiet och gymnasiet, samt fördjupande reportage som också ska publiceras varje vecka.

”I tider av desinformation, AI-manipulerade nyheter och rykten i sociala medier är det extra viktigt att den yngre publiken kan ta del av verifierade, opartiska nyheter som det går att lita på. Den målgrupp vi vänder oss till med den här satsningen tillhör dessutom en ny generation nyhetsanvändare som vi behöver förstå ännu bättre för att kunna möta deras behov och vara relevanta, något som gör det här samarbetet mellan UR och SVT ännu mer angeläget”, säger Anna Careborg,nyhetsdirektör i SVT.

Redan nu samarbetar de två bolagen, inte minst genom väletablerade Lilla Aktuellt, som vänder sig till en yngre publik än det nu planerade, nya samarbetet.

”Att UR och SVT Nyheter samarbetar för att ge fler elever och tonåringar nyhetsinnehåll är ett styrkebesked för public service”, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.