SVT kommenterar uppropen från musiker inför Eurovision

”Det är EBU som bestämmer vilka som deltar”, skriver Åsa Barsness, HR- och kommunikationsdirektör i SVT.

Foto: SVT:s webbplats.

Tidigare i januari rapporterade Svenska Yle om att närmare 1500 musiker i Finland i ett brev uppmanar Yle att bojkotta Eurovision Song Contest i Malmö i maj om Israel tillåts delta. Representanterna för musikbranschen kräver att Yle sätter press på EBU att inte låta Israel vara en del av tävlingen i år.

Även på Island har frågan vållat debatt. RUV har uttalat att ett beslut gällande medverkan i ESC ska tas i samförstånd med vinnaren av ”Söngvakeppnin”, där landets representant utses.

”Deltagarna söker sig med med målet om att bli Islands bidrag till Eurovision. De är precis som vi bekymrade över sakernas tillstånd”, säger RUV:s generaldirektör Stefán Eriksson enligt NRK.

I veckan publicerades även ett upprop från drygt 1000 musiker i Sverige där krav om att Israel ska uteslutas förs fram.

SVT står i år som värd för Eurovision-tävlingen i Malmö. HR- och kommunikationsdirektören i bolaget, Åsa Barsness, skriver på SVT:s webbplats att SVT för en dialog med EBU om de utmaningar som det innebär att ”genomföra Europas största tv-program i dessa tider av oro”. Hon konstaterar också att det är EBU som bestämmer vilka som deltar.

”Det mänskliga lidandet i den här djupt komplexa konflikten är fruktansvärt. Ingen kan vara oberörd över förhållandena i Gaza just nu, eller över Hamas attack i Israel. Vi är också bekymrade över utvecklingen. Vi förstår och respekterar att grupper gör sina röster hörda”, skriver Barsness och fortsätter:

”Vi känner ödmjukhet inför uppgiften och jobbar för att projektet ska kunna genomföras på bästa sätt, med visionen att förenas i musik.”