SVT: Helin lämnar – Beckman ny programdirektör

SVT:s programdirektör Jan Helin lämnar bolaget, och samtidigt utses Eva Beckman till programdirektör med ansvar för allt utbud. Divisionschef Andreas Bedinger lämnar också bolaget.

Eva Beckman, Jan Helin, Andreas Bedinger. Foto: SVT.

Eva Beckman är i dag programdirektör med inriktning på drama, film, underhållning, livsstil, kultur, fakta och barn- och ungdomsutbud, och i tillägg Nordvisions nuvarande ordförande.

I och med att programdirektör Jan Helin lämnar SVT för att gå över till Bonnierkoncernen, som Director of Product Strategy and AI på Bonnier News, så blir Beckman programdirektör med ansvar för helheten. Det är första gången på 15 år som SVT har det upplägget, skriver bolaget.

“Jan Helin har med sin djupa kunskap om journalistik och digitalisering stärkt SVT:s relation med publiken. Han är en entusiasmerande publicist som har lyft samhällsutbudet och nyheterna och sett till att SVT arbetar mer datadrivet. Andreas Bedinger har på ett framgångsrikt sätt utvecklat SVT:s programverksamhet som chef för alla programmedarbetare. Han är en klok och erfaren chef som får kreativa människor att komma till sin rätt. De är två mycket uppskattade personer och jag önskar dem varmt lycka till”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

“Eva Beckman har djup erfarenhet av såväl tv-produktion som public services unika uppdrag. Hon har en osviklig känsla för hur man skapar oumbärlig tv för alla i Sverige. Nu får hon ansvar för alla SVT:s program och jag kan inte tänka mig en bättre programdirektör”, säger Hanna Stjärne.

Eva Beckman säger till SVT att bolagets utbud ska vara modigt, nyskapande och ha en bredd som gör att alla hittar tilltalande innehåll.

Andreas Bedinger, divisionschef för programdivisionen, går vidare till rollen som Chief People and Culture Officer på Svensk Fastighetsförmedling.