SVT förbereder ambitiös serie om andra världskriget – nordiska partner är med

En dokumentärserie i fem delar ska uppmärksamma att det är 80 år sedan krigets slut, och projektet pitchades också nordiskt genom Nordvision.

Ny teknik ger färg och liv åt gamla bilder. Foto: SVT.

Våren 2025 innebär att det är 80 år sedan andra världskrigets slut.

SVT:s stora ambition och plan är att uppmärksamma det här med en femdelad dokumentärserie, ”Sverige och kriget” som ska visas nästa år.

Serien bygger på ett tusental brev, dagböcker, filmer, och fotografier. Materialet har skickats in till SVT av människor som bor runtom i Sverige, och kommer att sammanställas och behandlas för att bli en minnesvärd upplevelse för tittarna.

Därutöver samarbetar SVT med föreningar och experter, precis som i projektet ”Historien om Sverige”.

SVT:s programdirektör Eva Beckman säger att det känns som ett naturligt steg att göra serien om andra världskriget efter att 90 procent av de som sett ”Historien om Sverige” uppgett att serien gjort dem mer intresserade av historia.

”Det är en viktig uppgift för SVT att göra hållbara dokumentärserier som ska leva en lång tid framöver, för alla som vill lära sig mer om den svenska historien”, säger Beckman till SVT.

Den kommande serien om andra världskriget pitchades av SVT genom Nordvision, och där beslöt NRK och Svenska Yle att komma med som nordiska samproducenter.