Sveriges Radio varslar 100 tjänster

Sparkraven gör att flera programtitlar försvinner, men vd:n pekar på att det handlar om både besparing och utveckling.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver själv om förändringarna i bolaget. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

”Samtidigt som vi nu sänker kostnaderna förändrar vi också organisationen och prioriterar utveckling som vi tror är helt nödvändig om vi framöver ska kunna vara ett fortsatt starkt företag”, skriver vd Cilla Benkö i ett inlägg om de förändringar som presenterades för de anställda under onsdagen.

Planen omfattar i allt kostnadssänkningar på 225 miljoner kronor. Bolaget har utgått från att så långt som möjligt undvika att skära i det unika innehållet som görs i SR. Men när 180 tillsvidareanställningar ska bort, även om ungefär hälften sker genom så kallade naturliga avgångar, så kommer ändå en rad programtitlar att läggas ner.

”Samtidigt som vi nu sänker kostnaderna förändrar vi också organisationen och prioriterar utveckling som vi tror är helt nödvändig om vi framöver ska kunna vara ett fortsatt starkt företag”, skriver Cilla Benkö, och listar några centrala och övergripande prioriteringar i planen:

  • ”Att så långt det går värna den egna faktabaserade och trovärdiga journalistiken
  • Att ha en digital position som också särskiljer sig och på riktigt fungerar och är angelägen 24/7
  • Vårt unika beredskapsuppdrag. Där vår roll inom Sveriges civila försvar på grund av ett förändrat omvärldsläge och nya säkerhetskrav kräver ett större fokus.”