SR leder projekt om radions rätta plats i bilen

Branschen behöver samarbeta för att publiken enkelt ska hitta den radio de önskar att lyssna på i bilen, något som visat sig kunna vara svårt i och med allt mer komplicerad teknik.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Sveriges Radio tog initiativet, och nu ska public service-bolag runtom i Europa skapa en tydlig karta tillsammans över vad som krävs för att publiken ska hitta utbudet enklare framöver.

Det kan handla om tekniken i sig, som att radion göms långt in i menyer i bilarnas mediesystem, eller att radion till och med listas tillsammans med anslutningar, såsom USB och Bluetooth. Dessutom ges ofta de globala jättarnas appar en bättre position.

Nu måste vi samarbeta för att kunna handla med kraft, skriver Sveriges Radios ansvariga för digitala partnerskap, Tomas Granryd.

”På initiativ av Sverige Radio har public service-bolag i Europa enats om att skapat en gemensam, tydlig karta över vad som krävs av alla inblandade parter, för att publiken även i fortsättningen enkelt ska kunna hitta och lyssnar på det innehåll dom älskar. Projektet kallas för The Playbook och nyckelordet för projektet är samarbete – alla delar i kedjan, bilbranschen, operativsystem, appaffärer och radioindustrin måste jobba ihop”, skriver Granryd på SR:s sidor.

På uppdrag av EBU ska Tomas Granryd nu driva projektet.

”Uppdraget är att ena Radiobranschen och med en röst föra samtal med bilbranschen för att skapa bästa förutsättningar för oss i en framtida uppkopplad bil”, skriver han.