Samproduktionen ”Stygn för Sapmi” är årets dokumentärprogram           

När Sveriges största tv-pris ”Kristallen” delades ut i Stockholm så tog SVT hem åtta av kategorierna. Den nordiska samproduktionen ”Historjá – Stygn för Sapmi” utsågs till årets dokumentärprogram 2023.

Foto: SVT/B-Reel Films.

”Kristallen” är årets höjdpunkt för den svenska tv-branschen, då de bästa produktionerna och profilerna från året som gått prisas.

För SVT:s del blev det hela åtta kristaller när galan direktsändes under gårdagskvällen.

Den nordiska samproduktionen ”Historjá – Stygn för Sapmi” som fick 500 000 svenska kronor i produktionsstöd hösten 2019 från Nordvisionsfonden, blev årets dokumentärprogram.

Produktionen fick med sig DR och NRK som samproducenter när den pitchades på Nordvisions kulturmöte. Den är producerad av B-Reel Films för SVT.

Produktionen följer Britta MarakattLabba, som genom sitt hantverk med nål och tråd broderat och förmedlat bilder från den samiska historien och mytologin.

Fler andra nordiska samarbeten syntes också bland de nominerade.

I reality-kategorin var ”Fängelseexperimentet: Little Scandinavia” nominerad, och internationellt uppmärksammade ”Skuggkriget” tävlade om priset i kategorin ”Årets undersökning”. ”Selma Lagelöf” var även den nominerad, i kategorin ”Årets dokumentärprogram”.