Public service uppmärksammar ettårsdagen av krigets utbrott

Extrainsatta program uppmärksammar konsekvenserna och hur världen förändrats.

Foto: DR/Emil Hennings.

Fredag 24 februari är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Nordisk public service uppmärksammar årsdagen med en rad specialinnehåll och extrainsatta program.

Bland mycket annat erbjuder DR programmet ”Krigens døgn”, som denna gång utvidgas till en specialutgåva med namnet ”Krigens år”.

”Det har varit ett år som är historiskt, och som har förändrat Europa. Nu talar vi i vår generation om krig i Europa – inte ett kallt krig, men ett långvarigt krig som knappast någon föreställt sig, och där miljoner människor berörs. Vad var det som hände? Var blev det inte det blixtkrig som ryssarna önskade sig? Hur kommer de kommande månaderna att se ut ur en militär synvinkel? Hur är förutsättningarna för att hålla fast vid sanktionerna mot Ryssland? Hur långt kan vi gå med vapen till Ukraina, innan vi kommer till en punkt när vi reellt sett är i krig med Ryssland?”, säger Kim Bildsøe Lassen, värd för ”Krigens døgn”.

Även SVT uppmärksammar årsdagen stort. Redan i kväll, torsdag 23 februari, sänds nyhetsprogrammet ”Aktuellt” direkt från Kiev.

”Året som gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig har dramatiskt förändrat Europa och Sverige. Det som hänt – som vi fortfarande är mitt i – är historiskt. Därför är det viktigt för ’Aktuellt’ att vara på plats i Ukraina och ge våra tittare en så nära bild som möjligt av kriget och hur det har påverkat människor”, säger programledaren Nike Nylander.

SVT Play finns också flera dokumentärer om kriget tillgängliga.