Prisregn över nordisk public service i Prix Italia

Ljuddrama, interaktivt webbinnehåll och dokumentär tog alla hem utmärkelser till Norden.

Pris för bästa ljuddrama till NRK. Foto: NRK.

Dokumentären “Sabaya” av Hogir Hirori fick pris som bästa dokumentär. Juryn anser den vara ett verkligt modigt stycke filmskapande.

”Jag tillägnar det de modiga kvinnorna i filmen, volontärerna och infiltratörerna som med små medel och med livet som insats gör allt för att rädda sina medsystrar ur IS brutalitet och sexslaveri. Än idag är över 2000 yazidiska flickor och kvinnor kvar i fångenskap, dem får vi aldrig glömma. Och stort tack till SVT för allt stöd och förtroende”, säger Hirori om priset till SVT.

I kategorin ”Web Interactive” vann SVT med projektet ”Schackmästaren vs Sverige”.

Modigt och innovativt helt in till kärnan, säger juryn.

”Det här programmet behövde gifta ihop teknik, innehåll och publiken ännu mer än vi vanligtvis gör och många delar av konceptet var svåra, utmanande och genomfördes för första gången”, säger projektledaren på SVT, Tomas Lindh.

I kategorin ”Best Radio Fiction” tog NRK hem priset med ljuddramat ”803”, regisserat av Robert Næss.

Dramat följer Emma som flyttar in i studentboende 803, där tillvaron blir något helt annat än hon tänkt sig.

”Det är fantastiskt roligt att vinna det här priset. Jag är glad för att juryn håller fram det goda lagarbetet som står bakom den här produktionen. Producent, manus, regi, ljuddesigner och skådespelare har äran för detta”, säger Gunhild Nymoen, ledare för ljuddrama i NRK, som tog emot priset tillsammans med producenten Ingrid Torjesen.

Hela vinnarlistan finns här.