OS i public service genom europeiskt avtal

De kommande fyra spelen kan ses via public service efter att europeiska rättigheter säkrats genom EBU.

Foto: Bryan Turner/Unsplash.

Europeisk public service har säkrat OS-rättigheterna genom ett gemensamt anbud via public service-samarbetet EBU. Avtalet innebär att europeiska tittare kan ta del av de olympiska spelen fram till 2032 genom så kallade ”free-to-air-kanaler”, såväl direkt som on demand.

”Vi tycker att de största sportögonblicken inte bara ska vara tillgängliga för dem som har råd att betala. Över två tredjedelar av sportfansen har ingen tillgång till premium-sportkanaler, vilket betyder att de är exkluderade. Och det är orsaken till att public service-media är det neutrala hemmet för de olympiska sporterna”, skriver EBU:s generaldirektör Noel Curran.

”För oss är det här en fin dag. Yle har intensivt deltagit i de långa förhandlingarna om att återta visningsrättigheterna för OS till de europeiska public service-bolagen. Exakt den här typen av innehåll förväntar sig finländarna av oss, säger Panu Pokkinen, direktör vid Yles enhet för Sport och evenemang.

Även NRK:s generaldirektör Vibeke Fürst Haugen gläder sig åt avtalet:

”Det här är en fantastisk nyhet för NRK. En vigtig del av vårt uppdrag som public service-media är att samla folk runt stora sporthändelser, och det finns inga arrangemang som kan mäta sig med OS. Det här avtalet är strategiskt viktigt för NRK och vi menar att det ligger innanför de försvarliga ekonomiska ramarna när rättighetsperioden inleds”, säger hon.

I Danmark delar DR och TV2 på rättigheterna till de kommande spelen.