Öppet brev till Meta: ”Stoppa vilseledandet av danskarna”

DR har tillsammans med TV 2 och det digitala mediet BT skrivit ett öppet brev till Facebook- och Instagramägaren Meta där bolaget uppmanas göra upp med problemet med falska annonser och artiklar.

Sandy French, nyhetsdirektör i DR. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Det öppna brevet till Meta, undertecknat av DR:s nyhetsdirektör Sandy French tillsammans med hennes kollegor på TV 2 och BT, publicerades i veckan i tidningen Jyllands-Posten. I brevet lyfts problemet med falska annonser och artiklar på Metas sociala medier-plattformar upp: Innehåll som ser ut att komma från de tre danska mediehusen, i vissa fall till och med med välkända ansikten från DR, TV 2 och BT.

Fenomenet har blivit vardagsmat, konstaterar de tre undertecknarna.

”Det falska innehållet snyltar på både våra mediers och våra värdars trovärdighet, och försöker att locka danskarna till att tro att de ser på trovärdig, redigerad journalistik. Men det är det helt enkelt inte. Det är rent humbug. Och det egentliga målet är att vilseleda och locka pengar av danskar till svindlare”, skriver Sandy French och hennes kollegor.

De tre pekar på att fenomenet inte är nytt, men att det nu eskalerar våldsamt, och att det är helt omöjligt att styra. Metas representanter är också svåra att få tag på, och de vägar som de danska mediehusen försökt genom har varit verkningslösa.

”Man skulle önska att det var möjligt för er att ta bort innehållet så snart ni blev uppmärksammade på det. Men oftast får man samma autogenererade svar tillbaka, som berättar att ni har tittat på det, men inte anser att innehållet bryter mot era annonsregler. Det kan vi inte acceptera. Det är inte gott nog. Därför har flera av oss gjort anmälan till polisen”, står det vidare i brevet, som kan läsas i sin helhet på Jyllands-Posten.