Ny serie om grundämnena med nordiskt stöd

Den nya serien riktar sig till unga studerande, har diskuterats i Nordvisions kunskapssamarbete, och har fått stöd ur Nordvisionsfonden.

Foto: NRK.

Nu kan alla med näsa (eller intresse, snarare) för grundämnena förkovra sig ordentligt genom NRK Skoles nya serie ”Grunnstoffer vi omgir oss med”.

Från guld i del ett, och hela vägen till kalcium i del 24, tar videoserien tittarna med in i det periodiska systemet med hjälp av såväl programledare, animationer som arkivmaterial.

NRK har samarbetat kring innehållet med Svenska Yle, och projektet har fått stöd ur Nordvisionsfonden för två säsonger. Projektet är ett av dem som diskuterats i Nordvisions samarbete för skol- och kunskapsinnehåll.

Tittaren kan själv välja i vilken ordning och takt som videorna ses, och de kommer med indragande presentationer – som den här om del 10:

”Uran är en av ’kändisarna’ i det periodiska systemet. Det är ett radioaktivt grundämne som används bland annat som energikälla i atomkraftverk. Även om det här är en energikälla som inte förorenar vår atmosfär så är den ändå omstridd, eftersom olyckor kan leda till utsläpp, och det produceras radioaktivt avfall som måste lagras säkert i många hundra år. Och det radioaktiva avfallet kan användas för att utveckla atomvapen…”

Här kan du se de 24 delarna på NRK Skole