NRK P3 – en 30-åring som är piggare än någonsin

När P3 i dag firar sina 30 första år, så är det också som en bred institution som levererar på alla plattformar.

NRK P3:s första sändning, från Tyholt. På bilden syns Lars Erik Mørk, Sverre Ustad, Beate Arnøy och Sigund Raanes. Foto: NRK.

Den andra oktober 1993, precis klockan 10.03, tog programmet ”Opptur” sina första steg ut i etern, och samtidigt var NRK:s radiokanal för den unga publiken, P3, född.

En titt i backspegeln visar också hur varumärket utvecklats – från en radiokanal i starten, till att nu också omfatta podcast, onlineinnehåll och tv-serier (det är väl på sin plats att nämna ”Skam”!).

”NRK P3 har en viktig roll i vårt samhällsuppdrag, och väldigt många av våra största profiler har startat sin karriär i NRK P3. Vi i NRK ska nå ut till hela befolkningen och då är det helt centralt att nå ut till de unga. Det gör NRK P3 på ett utmärkt sätt, och det är bara att gratulera alla på 30-årsdagen”, säger NRK:s verkställande direktör Vibeke Fürst Haugen till bolaget.

Ellen Ramstad, P3:s redaktör, pekar på att avdelningen blivit en talangfabrik, inte bara för NRK utan för hela den norska underhållningsbranschen.

”Vi fortsätter att tro på nya, unga profiler, programskapare och idéer som skiljer sig ur mängden. P3 är med om att förvalta ung-uppdragen, något som är otroligt givande och viktigt”, säger Ramstad.