Nordisk public service mobiliserar krishjälp till Ukraina

På mycket kort tid har flera de nordiska public service-bolagen, i samarbete med nationella stödorganisationer, planerat insamlingskonserter för denna vecka, till stöd för krigets offer i Ukraina. Vi gör en genomgång av de evenemang som ordnas under veckan.

Nadia Hasnaoui leder NRK:s insamling ”Sammen for å hjelpe”. Foto: Anders Lindstad/NRK.

NRK

I Norge har sex hjälporganisationer gått samman med kulturlivet för att ordna en insamlingskonsert för dem som berörs av kriget i Ukraina. Några av landets största artister kommer att delta, och insamlingskonserten sänds av NRK i kväll med start klockan 20.

”Det här är kanske den viktigaste programledaruppgiften jag någonsin haft”, säger NRK:s välkända ansikte Nadia Hasnaoui som kommer att leda sändningen.

NRK samarbetar med Röda Korset, Rädda Barnen, Unicef, Flyktninghjelpen, Caritas och Kirkens Nødhjelp.

”Vi är väldigt glada för att alla från artister till Nationaltheatret har ställt upp på så kort varsel för att få till den här viktiga stödkonserten. Engagemanget är stort bland hela det norska folket, och nu är det viktigt att vi kanaliserar det här till dem som arbetar på marken för att hjälpa de berörda av kriget i Ukraina”, säger Stian Malme, projektledare i NRK.

DR

Under rubriken ”Sammen for Ukraine” samlar DR och TV 2 i ett samarbete danskarna under en hel vecka, som kulminerar i en gemensam direktsändning från Rådhuspladsen i Köpenhamn nu på lördag, den 12 mars med start klockan 19.30.

Kvällen kommer att ge plats för engagemang, insikt och eftertänksamhet och ge möjlighet att stöda krigets offer genom ett samarbete med en rad större danska hjälporganisationer, skriver DR.

Redan nu är insamlingen igång på olika sätt: Till exempel kan danskarna donera 150 kronor genom att sms:a ”HJÆLP” till nummer 1234.

”Folket i Ukraina befinner sig i en förfärlig situation där de har akut behov av hjälp. Här hemma är många djupt berörda av situationen, och vi ser hur danskar runtom i hela landet sätter i gång initiativ som har som mål att hjälpa. Jag är glad att vi i samarbete med TV 2, hjälporganisationerna och danskarna nu kan bidra till att göra skillnad för dem som har behov av hjälp”, säger Nikolaj Vitting Hermann, chef för tvärgående innehåll i DR.

Förutom evenemanget i Köpenhamn, som är öppet för alla så länge det finns plats, och livesändningarna hos DR och TV 2, så kommer det finnas storskärmar i Århus, Odense, Ålborg och Esbjerg.

Yle har en plikt att göra sin egen insats för att försvara den västerländska demokratin

Yle

Lördag 12 mars ordnar Yle ett välgörenhetsevenemang till stöd för dem som drabbas av kriget i Ukraina. ”Apua Ukrainaan – Suuri tukikonsertti” (”Hjälp till Ukraina – Den stora stödkonserten”) sänds direkt på Yle TV1, på Yle Arenan och i Yle Radio Suomi med start klockan 18.15.

”I Ukraina behövs hjälp genom alla möjliga medel. Finländarna har redan nu visat en enorm medkänsla och vilja att hjälpa. Yle har en önskan och plikt att göra sin egen insats för att försvara den västerländska demokratin”, säger Panu Pokkinen som leder enheten för sport och evenemang i Yle.

Deltar gör också Finlands Röda Kors, Rädda Barnen, Unicef och Kyrkans utlandshjälp. Programmet klarnar under veckan.