DR: Personer med diagnoser ska synliggöras mer

DR:s panel med barn runtom i Danmark gav viktig respons i undersökning om mångfald.

Ina Rosdal med det nya materialet för DR:s B&U-medarbetare. Foto: Nanna Borup/DR.

Ett nytt projekt från DR:s avdelning för innehåll för barn och unga, B&U, har identifierat hur DR kan bli bättre i att synliggöra och involvera personer med diagnoser och funktionsnedsättningar i bolagets produktioner.

Projektet har genomförts med hjälp av DR:s så kallade mångfaldspott, skriver bolaget, och har resulterat i en lista med tio tips för bolagets medarbetare.

Journalisten Ina Rosdal, som själv levt med kroniska smärtor sedan barnsben, pitchade sin idé om att undersöka hur B&U arbetar med mångfald, och efter att ha tilldelats stöd ur mångfaldspotten kunde hon i augusti på allvar dra i gång sitt projekt.

”Jag insåg att jag inte riktigt sett andra i medierna som har samma utmaningar som jag. Det har säkert inverkat på hur svårt jag haft att tala om mina smärtor och stå för att jag var sjuk. Eftersom jag arbetar med undervisningsmaterial var min tanke ursprungligen att jag ville skapa material som berättar om hur det är att vara barn och leva med en kronisk sjukdom eller ett handikapp”, säger Ina Rosdal.

Förutom input från mer än hundra olika källor, så har Rosdal även använt DR Ultrapanelet, som är sammansatt av barn i 9-14-årsålder runtom i Danmark.

I artikeln kan du läsa några av svaren som barnen gav, och även ta del av listan med tips till DR:s medarbetare.