DR: Intimkoordinator säkrade tryggheten i ny ung-produktion

Att använda en intimkoordinator är rätt nytt i Danmark, men ger trygghet särskilt för unga och oerfarna skådespelare

Lea Helmuth. Foto: Embla Egelund Simonsen/DR.

Nu på fredag, den 3 juni, är det premiär för DR:s nya dramaserie för unga, ”Salsa”. Serien fick utvecklingsstöd genom Nordvisionsfonden för ett år sedan.

I ”Salsa” behandlas ämnen kring personliga gränser och sexualitet. Tittarna får följa systrarna Victoria och Uma och hur en ny app, DRIFT, blir populär bland unga.

Som en av Danmarks första intimkoordinatorer har Lea Helmuth varit involverad i produktionen med de unga skådespelarna.

Det här berättar DR om.

”Det grundläggande i mitt arbete som intimkoordinator är att säkerställa att skådespelarna är trygga, och att säkerheten fungerar. Jag använder mycket tid på att förbereda de intima scenerna tillsammans med skådespelarna, regissören och fotografen, så att alla vet vad som kommer att hända när de möter upp på inspelningarna. Och så är det viktigt för mig att skådespelarna litar på mig så att de vågar säga nej om det är något som de inte vill göra”, säger Helmuth.

Marianne Bennetzen, administrationschef i DR Drama, säger att det gör henne trygg att det finns en funktion för att ta hand om de unga skådespelarna.

”Det är viktigt för mig att vi har en god arbetsmiljö, och att alla har det bra på inspelningarna. Vi har utarbetat ett regelverk så att vi alltid tar ställning till vad behovet är på den enskilda produktionen. Vi går igenom manus på alla våra produktioner och tillsammans med de medverkande talar vi om de scener där det skulle vara gynnsamt att använda en intimkoordinator”, säger Bennetzen.