Unikt och nära – public service tar kampen om de unga

”Mindre lektion – mer lust”. Så sammanfattas känslan som ung-dramaserierna ska ge av två DR-medarbetare som i högsta grad är med om att fånga in de unga tittarna. Just nu riktas mycket fokus Norden runt på de unga männen som målgrupp. Där internationella aktörer viftar med enorma budgetar, kan public service bidra med något helt eget: närheten till publiken.

”Hooligan” är DR:s nya satsning som riktar sig särskilt till unga män – och där huvudrollerna spelas av representanter för samma målgrupp. Foto: DR.

I dag fredag (26.11) är det premiär i Danmark för ”Hooligan” – en av DR:s senaste stora satsningar på drama för den unga vuxna publiken.

Huvudkaraktären Mads får sina proffsdrömmar i fotbollen krossade av en allvarlig skada. Han möter Lasse, en lokal fotbollshuligan, och dras in i en fascinerande och våldsam värld där alla inte är välkomna…

De sju avsnitten sätter fokus på teman särskilt för den uttalade målgruppen, unga män – en publik som är bevisligen svår att nå.

Delvis ny målgrupp i siktet

NRK och Svenska Yle är nordiska samproducenter, och DR tror så starkt på historien att bolaget redan är i gång med att skapa en andra säsong.

”’Hooligan’ är ett ganska otypiskt projekt i genren actiondrama. Vi talar helt klart om ett medvetet valt universum för unga män. Det är rått och brutalt, men vi ser också killar i huvudrollerna som är jämngamla med målgruppen. Den här serien ska delvis appellera till en ny målgrupp för oss”, säger Jonathan Herrik, redaktör i DR Ung.

Drama spelar en riktigt stor roll i DR:s samlade ung-utbud, men det är också en svår roll, konstaterar Herrik.

”Konkurrensen är verkligen hård, och våra motståndare sitter med budgetar som vi inte kan mäta oss med”, säger han.

Här har nordisk public service insett sin unika styrka: att skapa drama som är något helt eget, som har en unik roll och en egen stil och ton.


  Se trailern till DR:s nya serie “Hooligan” här:

Samarbetet är en klar styrka

Maria Bjerre-Nielsen är inköpsredaktör i DR med fokus på bland annat drama för unga.

”Just nu får vi konstatera att vi inte är ett förstahandsval bland många unga. Då blir det ännu viktigare att rollen vi har med att erbjuda ungt drama tas på allvar. Det är verkligen en styrkeposition att vi kan tala med våra nordiska kollegor om det här innehållet. De sitter med motsvarande uppdrag och utmaningar med att nå till exempel de unga männen”, säger hon.

Public service ska finnas mer på de ungas näthinna, säger Jonathan Herrik och Maria Bjerre Nielsen, som konstaterar att det också handlar om att kunna erbjuda volym.

”När det gäller att få tag på bra serier till unga så är konkurrensen stenhård. De unga serierna från Norden är vår ryggrad, och vi kan göra ännu mer tillsammans. Vi ska vara ännu mer relevanta – ha en puls. Jag talar om volym i bästa välmening, men jag hoppas att vi ska kunna komma ut med en serie till unga per månad framöver”, säger Bjerre-Nielsen.

Det är en otroligt viktig poäng, fyller Herrik i.

”Just det att vi kan upprätta en konsistent publiceringsstrategi och erbjuda något nytt varje månad, i stället för att bara checka in hos målgruppen då och då – där ska vi lägga energin. Vi ska också bli bättre på marknadsföringen, och kommunicera om vårt utbud på ett bättre sätt”, säger han.


Scen ur “Hooligan”. Foto: DR.

Ännu större ambitioner framöver

De återvänder båda till det som är public service stora styrka i kampen om de unga dramatittarna: Den unika nordiska tonen.

”Våra nordiska serier resonerar på ett annat sätt, och det bidrar med en helt annan närhet. Genom vårt samarbete får vi mycket för pengarna, som går rätt in i produktionen”, säger Maria Bjerre-Nielsen.

Men vi kunde gott vara ännu mer ambitiösa, tillägger hon.

”Nu är det mycket samlat fokus på de unga männen, där även SVT och NRK har sportbaserade serier på gång. Viljan är också stor hos alla nordiska public service-bolag. Frågan är hur långt vi kan ta det.”