Praktiska råd för samproduktioner

Praktisk information om hur Nordvision fungerar och hur ditt projekt kan bli ett samarbete med de andra nordiska bolagen.

Läs mera om hur en idé kan bli en nordisk samproduktion

Frågor och svar om samproduktioner inom Nordvision

När är det pitch?
Høst og vår er i Nordvision synonymt med pitcher og møter på tvers av landegrenser i Norden. 
Din idé
Det starter med en god idé. Før den kan tas med til en nordisk pitch, skal den være godkjent av din bestiller/programsjef. Enten som et utviklingsprosjekt eller en samproduksjon.
Vilken typ av projekt har du?
Vi skiller mellom utviklingsprosjekter og samproduksjoner i Nordvision. Utviklingsprosjekter er ideer som kanskje ikke ennå er bestilt, men som dere mener har potensiale til å bli noe hvis de får litt mer penger, mer tid etc. Samproduksjoner er prosjekter som allerede er bestilt, men som dere ønsker å inkludere flere land i, som samprodusenter.
Var ska jag pitcha?
Nordvision er organisert etter genre, og vi har blant annet programgrupper for innhold for fakta, kultur, barn, ung, undersøkende journalistikk og drama. Vår møtekalender kan hjelpe deg å finne riktig sted, men hvis du er i tvil om hvor prosjektet ditt passer inn så hører vi gjerne fra deg!
Få ditt projekt godkänt
For å få lov til å presentere skal prosjektet ditt forankres, og helst godkjennes av en bestiller eller en som er programansvarlig. Det kan være en programsjef, en redaksjonssjef eller en bestiller.
Registrera ditt projekt för pitch
Før du deltar på møtet skal du registrere ideen i Nordvisions projektkalender. (Registrer deg som bruker på www.nordvision.org aller først). 
Dette er for at de andre landenes bestillere skal kunne lese om prosjektet, men også fordi vi trenger å ha en oversikt over hvilke prosjekter som til en hver tid er aktive samproduksjoner.
Vilken info ska jag ge om mitt projekt?
– Navn på prosjektet
– En kort beskrivelse av prosjektet
– Et bilde eller en kort video – (spør hvis du vil ha tilgang til vår Vimeo-konto) 
– Informasjon om rettigheter, hvilken type prosjekt (samproduksjon eller utviklingsprosjekt), hvor mye koster det for en partner å være med i prosjektet og når planlegger dere å levere prosjektet til de som blir med?
– All informasjon blir også synlig på møtet for bestillerne via Pitch Mode
Förbered dig för pitch
På møtet vil du møte representanter fra alle de fem nordiske bolagene / allmennkringkasterne, språket på pitchen velger du selv, enten skandinavisk eller engelsk. 
Det er viktig at du i pitchen forklarer hvorfor prosjektet er relevant og interessant for et publikum utenfor ditt eget land, og hvorfor det kan passe som en nordisk samproduksjon.
Husk også å opplyse om: 
– Hva slags prosjekt er dette, og hva søker du? Utvikling eller samproduksjon?
– Hvor mye penger søker du?
– Hvis du søker penger til et utviklingsprosjekt: Forklar hva vil du bruke pengene til. For eksempel: utvikle mer, gjøre mer research, produsere en pilot osv.
– Si også noe om hvilke rettigheter som inngår, når kan du begynne å produsere, og når du kan levere prosjektet. 
Trenger du mer innsikt i hvordan de andre nordiske landene tenker eller om din idé har nordisk potensiale? Kontakt din bestiller eller Nordvisionssekretariatet.
Husk: Får du med minst en partner fra en annen nordisk kringkaster, kan du også søke penger i Nordvisionsfondet.
Innan pitchmötet
Når prosjektet ditt er godkjent for å presenteres får du tilsendt informasjon om hvilken tid du skal presentere, og en link til møtet. 
Test prosjektet før pitch.
Denne høsten foregår pitchene på Microsoft Teams, og vår erfaring er at det er viktig å teste presentasjonen sin før selve møtet. Derfor legger vi opp til en test-dag i forkant. Hvis du har meldt på et prosjekt vil du få en link til denne testen på mail. Hvis du ikke har fått denne linken, send oyes@dr.dk eller tono@dr.dk en mail, så setter vi opp et møte. 
På pitchmötet
På møtet deltar bestillere eller andre med lignende mandat fra de nordiske “bolagene” (DR, NRK, RUV, SVT, Svenska Yle og Yle). Merk at pitchedager er hektiske, og det er satt av kort tid til hvert prosjekt. Møt opp 10 minutter før det er din tur. Noen ganger er det endringer inn til siste minutt. Selve pitchen skal være maksimalt 5 minutter lang, og etter det er det satt av 4 minutter til spørsmål fra deltakerne i møtet. Vårt beste tips er å øve på presentasjonen og å være helt tydelig på hva du ønsker fra de andre landene.
Efter pitchmötet
Bestillerne møtes kort tid etter at pitchene er avsluttet og bestemmer hvilke prosjekter de ønsker å delta i samproduksjon av. Hvis du får en nordisk samprodusent kan du også søke om produksjonsstøtte fra Nordvisionsfondet.
Hvis du har søkt utviklingsstøtte i en av gruppene fakta, kultur, barn eller ung, så deler de ut utviklingsstøtte selv, og da vil du umiddelbart etter møtet få vite om du får penger eller ikke. 
Hvis du søker penger i andre programgrupper så må du først få noen til å støtte ideen, og så søke penger ved å fylle ut et skjema på Nordvisions fondssider.
Om ditt projekt får nordiskt stöd
For prosjekter med co-produksjonspartner(e):
– Hold prosjektet oppdatert i prosjektkalenderen. 
– Oppgi i prosjektkalender og til co-produsenter hvem som er kontaktperson på prosjektet. 
– Sørg for å lage kontrakt med co-produsentene. Du finner maler/skabeloner for samproduksjonsavtaler på vår site. 
– Skal prosjektet søke penger i Nordvisionsfondet? Se deadlines og hvordan du gjør det på www.nordvision.org.
For prosjekter som er tildelt utviklingsstøtte:
– Hold prosjektet oppdatert i prosjektkalenderen.
– Oppgi i prosjektkalender hvem som er kontaktperson på prosjektet.
– Du blir kontaktet av Nordvisions-sekretariatet for videre fremdrift og kontrakt for prosjektet.  
– Penger utbetales når utviklingskriterier er godkjent av de nordiske bestillerne og dere har fått en kontrakt fra Nordvision. 
Og videre…
– Når produksjonen er klar for levering, kan du distribuere den til dine samproduksjonspartnere via Nordif-systemet, som er det systemet som brukes for å håndtere innhold på tvers av Norden.  
– Husk også å sende all relevant informasjon til dine partnere, så som musikkbruk, (Coda/IFPI/Tono), pressebilder og markedsføringsmateriale.

Nordvisionsfonden

Om du håller på med en nordisk samproduktion kan du ansöka om stöd från Nordvisionsfonden. Du kan också ansöka om stöd för att utveckla din idé till en samproduktion. Förfarandet skiljer sig lite beroende på vilken programgrupp det gäller.

Projektkalendern

För att se en lista över aktuella samproduktioner och en överblick över nya idéförslag, logga in och se projektkalendern för respektive grupp. Observera att du bara har rättigheter att se kalendern i de grupper som du tillhör.