Yle klättrar bland Finlands varumärken – nytt om public service

Yle stärker sitt varumärke ytterligare, och DR lanserar ny tjänst för 3-6-åringar. Detta och annat har vi uppmärksammat bland nyheterna om public service denna vecka.

Foto: Laura Mainiemi/Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Yle går framåt i varumärkesmätning

21.8.2020

Yle som varumärke värderas allt högre bland finländarna.

Yles brand är nu det tredje mest uppskattade i Finland – en förbättring med två placeringar sedan den senaste mätningen.

“Resultatet är fantastiskt och visar hur viktigt Yle är för människor. Det exceptionella coronaåret har lyft fram Yles betydelse ännu starkare än tidigare. Alla vid Yle bör tackas för resultatet. Vi är en grupp proffs som engagerar sig starkt i Yles uppgift och varumärke och arbetar varje dag för att betjäna olika finländare på bästa möjliga sätt”, säger Jere Nurminen, kommunikations- och varumärkesdirektör.



DR har utvecklat nytt för den yngsta målgruppen. Foto: DR.

Ny tjänst från DR för 3-6-åringar

20.8.2020

DR Spire är en helt nyutvecklad digital tjänst riktad till Danmarks dagvårdsenheter.

Tanken är att pedagogerna med hjälp av tjänsten och en surfplatta ska kunna ge barn i 3-6-årsåldern lärande och lek genom DR:s redan välkända Ramasjang-värld.

”DR Spire är ett tryggt sätt för barnen att leka och lära på, för de känner redan Ramasjang-universumet. För pedagogerna är det ett gratis utbud med massor av video, interaktiva delar och inspiration till nya lekar och uppgifter”, säger Trine Charlotte Hjorth Jensen, redaktionsledare på DR Spire.

Bland temana i tjänsten finns till exempel trafikregler och djur och natur. Det finns också ett avsnitt om hur du bäst talar med barn om coronaviruset.



Sport även i coronatider. Foto: Scanpix.

Nytänkande på sportavdelningarna i coronatider

19.8.2020

Sportvärlden gick under coronavåren blixtsnabbt från fullt program till noll evenemang, och mediebolagen stod plötsligt med stora luckor i innehållet.

”Hålen har först och främst fyllts med nyhetsbevakning av corona-pandemin, och bortsett från en liten bemanning har sportredaktionen flyttat sina reportrar till nyhetsområdet”, säger Henrik Brattli Vold, innehållsutvecklare på NRK Sporten.

Men sommaren har också visat på flexibilitet och uppfinningsrikedom.

Den internationella tävlingen Bislett Games, som annars brukar dra storpublik i Oslo, genomfördes på olika håll i världen. Två uppställningar med löpare tävlade mot varandra samtidigt – inför tomma läktare – i Oslo och i Nairobi, Kenya.

Inom Nordvision hölls den täta kontakten mellan sportredaktionerna levande, med pitchmöten och idéutbyte.

”Samarbetet i Nordvision är mycket givande i förhållande till att utväxla och diskutera idéer och nya perspektiv, och det har vi fortsatt med”, säger Jan Olsson på SVT Sport.



Anställda på SVT och SR får i fortsättningen inte lov att ha Tiktok installerad på företagens telefoner. Foto: SVT.

Förbud mot Tiktok på SVT:s och SR:s telefoner

18.8.2020

SVT har infört förbud mot att använda appen Tiktok på företagets telefoner.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver SVT i ett internt meddelande till medarbetarna.

Förbudet skapar utmaningar för redaktionen Lilla Aktuellt, som producerar nyheter för barn. Tiktok är programmets viktigaste some-plattform, säger projektledare Lowe Östberg, som ändå fått höra att problemet ska lösas.

”Vi har nittio tusen följare och ser en enorm interaktion i kommentarsfälten. Vi har inga åsikter kring själva säkerhetsfrågan men har sagt till SVT att vi behöver vara kvar på appen”, säger Östberg.


Charlotta Denward. Foto: SVT.

SVT får ny ansvarig för långfilmssatsning

17.8.2020

SVT satsar under tre år särdeles stort på svensk film, och har nu utsett Charlotta Denward till långfilmsansvarig.

Denward har senast arbetat som producent på Nordisk Film, och har tidigare bland annat varit ordförande för Film & TV-producenternas långfilmssektion. Hon kommer i sin nya roll att vara huvudansvarig för SVT:s strategiska arbete gällande film.

”SVT:s betydelse för den svenska långfilmen kan knappast överskattas, dels som ett av de viktigaste visningsfönstren där man når en jättepublik och även som en aktiv samproducent. Det ska bli roligt och spännande att kliva in i det arbetet i denna tid av stora utmaningar för svensk film”, säger Charlotta Denward.

SVT investerar under perioden 2020-2022 minst 300 miljoner kronor i filmprojekt och originalmanus.

Läs fler nyheter om public service:

Nytt om public service vecka 33