Yle får hela Norden att smaka på framtiden

Mat är ett ständigt favoritämne. Klimatfrågorna intresserar allt mer – särskilt unga. De två områdena har ett starkt samband, och Yle ger sig ut på en världsomspännande resa för att belysa det i serien ”Would you eat this?”.

Den kända kocken Henri Alén utforskar framtidens mat i Yles kommande serie. Foto: Yle.

Att mat och klimat är heta frågor visar också det faktum att SVT, DR, NRK och RÚV alla gav sitt stöd till denna nordiska samproduktion.

Seriens producent Tiina Torikka slänger genast fram en ögonöppnande insikt.

”Under de kommande 40 åren kommer vi att producera mer mat än under hela jordbrukets historia, eller 10 000 år. Det är alltså inte likgiltigt vad vi har på tallrikarna i fortsättningen.”

Det här är bara ett exempel på hur fakta kring produktion och konsumtion av mat spelar en avgörande roll – för oss människor och för planeten.

”Mat är vardag och fest, det är starka känslor, och den skapar identitet. Samtidigt förändras maten och matvanorna väldigt snabbt. Och de måste förändras. År 2050 kommer vi att behöva 70 procent mer mat. Vi borde ge upp köttet, en
del av fisken, avokado, vin… till och med choklad. Eller? Med serien vill vi också erbjuda hopp och gå igenom möjliga lösningar”, säger Torikka.

“Favoritögonblicken är de då du fattar att lösningen på stora problem finns helt runt hörnet.”
– Henri Alén

Vetenskap och kokkonst sida vid sida

Serien kommer att ha uppbackning från både vetenskapen och restaurangvärlden.

Genom att bokstavligen smaka på nya, tänkbara råvaror, får programledarna – och i förlängningen tittarna – upp ögonen för framtidens mat. På tallriken landar allt från insekter till plantbaserad biff. I glaset finns kanske öl gjort av urin.

Lauri Reuter är doktor i bioteknik och samtidigt en av seriens huvudpersoner. Även en inbiten vetenskapsslukare som han har hunnit överraskas under seriens produktion.

”Jag har ofta stannat upp och funderat på hur jag hamnat i den här situationen. jag har förundrat mig över kycklingsplockmaskiner i mörka uppfödningsutrymmen, stigit i en liten fiskarbåt i den soliga skärgården eller befunnit mig i Oatlys laboratorium för att provsmaka mjölk. Varje sådant ögonblick är en orsak i sig att göra en serie”, säger han.


Ser tallriken ut så här i framtiden? Yle reser världen runt för att ta reda på vad vi ska äta. Foto: Yle.

Hopp blandas med vemod

Henri Alén är ett välkänt ansikte för såväl restaurangbesökare som tv-tittare i Finland. Som kock med en respektingivande lång erfarenhet vid grytorna, tar han här plats vid Lauri Reuters sida för att upptäcka hur framtidens mat blir till.

”Favoritögonblicken är de då du fattar att lösningen på stora problem finns helt runt hörnet. Samtidigt väcker det mycket nedstämdhet när du förstår att vi fortfarande står långt ifrån de realistiska, färdiga produkterna, att det ofta är mycket försäljningssnack och lite verklighet”, säger Alén.

Tiina Torikka säger att serien redan nu väckt stort intresse utomlands, både som format och färdig produktion. Men först och främst har Yle de nordiska tittarna för ögonen.

”Den här serien skulle inte finnas utan samarbetet inom Nordvision. De andra bolagens stöd, och därtill Nordvisionsfonden, har varit helt avgörande för att vi grundligt ska kunna gå igenom nya alternativ och bredda synvinkeln utanför Finlands gränser.”

Det här är en artikel från Nordvisions årsrapport 2019-2020.

Läs hela rapporten här.

Tidigare publicerat om Yles projekt om framtidens mat:

Can you eat this? Yle tuggar sig igenom framtidens mat