Superhjälteserie för barn blir radio – nytt om public service

SR:s Barnradion tar sig an den populära bokserien “Handbok för superhjältar” från och med nästa vecka. Det här är en av de nyheter kring nordisk public service som vi uppmärksammar den här veckan.

Handbok för superhjältar, snart i Barnradion! Illustration: Agnes Våhlund. Författarna Agnes och Elias Våhlund. Foto: Kajsa Göransson/SR.

Barnradion gör serie av populär barnbok

Nästa vecka är det premiär för ”Handbok för superhjältar”, en ny serie i Sveriges Radios Barnradion.

Serien, som bygger på en bokserie i fem delar – en sjätte är på gång – följer Lisa som blir mobbad efter flytten till Rosenhill. Efter ett bokfynd börjar hennes nya liv som superhjälte.

Böckerna är skrivna av  Elias och Agnes Våhlund, som beskriver projektet för Barnradion som ”en dröm som går i uppfyllelse”.

”Barnradions dramatiseringar håller en fantastiskt hög kvalitet. Dessutom får nu alla barn samma möjlighet att ta del av våra berättelser. Vi kunde inte vara mer stolta och glada”, säger författarna.

Serien har premiär måndag 26 oktober i SR P4. Alla avsnitt kommer samtidigt att släppas i SR:s app.



Vibeke Østby, Thor Gjermund Eriksen og WWF:s generalsekreterare i Norge, Karoline Andaur. Foto: Marthe Nymoen/NRK.

NRK:s digitala TV-aksjon samlade in 215 miljoner

Årets upplaga av TV-aksjonen, som på grund av pandemin i år bytt ut de traditionella insamlingsbössorna mot digitala motsvarigheter, har hittills resulterat i över 215 miljoner norska kronor till förmån för bekämpningen av plast i havet.

”Detta har varit en historisk, heldigital TV-aksjon, och vi är imponerade över resultatet. I varenda stad och bygd har stora och små, unga och äldre ställt upp för att stöda det viktiga arbetet WWF gör för havet. 2020 har varit ett undantagsår där vi har behövt anpassa oss till en helt ny vardag”, säger projektledaren Vibecke Østby.

NRK:s generaldirektör Thor Gjermund Eriksen är imponerad över resultatet.

”Det här är ett fantastiskt resultat under ett år där alla insamlare har hållit sig hemma på grund av pandemin. Jag vill tacka alla som har bidragit till att ett av vår tids viktigaste miljöteman har satts ordentligt på dagordningen. Nu ser jag fram emot att se att pengarna kommer till nytta i kampen mot plast i havet”, säger Thor Gjermund Eriksen.



Mads Steffensen och Phillip Faber. Foto: Benita Marcussen/DR.

Allsången får fortsättning på DR

Ett koncept som uppstod under coronavåren var DR:s ”Fællessang – hver for sig”, ett sätt att med musik skapa gemenskap i en tid när många mer eller mindre fann sig isolerade i hemmet.

Gensvaret var mycket positivt, och på fredag tar DR igen upp allsången. Mads Steffensen och Phillip Faber fortsätter som program- och sångledare.

”Jag ser riktigt mycket fram emot att sjunga vackra skymning- och höstsånger, som ’Nu falmer skoven trindt om land’. Och när vi når fram till december är vi i en tid, där den danska sångtraditionen står som allra starkast, och då är det en helt unik skattkista av sånger vi kan välja bland”, säger Phillip Faber, som till vardags är chefsdirigent för DR Pigekoret.

Nio fredagar framöver blir det allsång både på DRTV och i DR1.



Foto: Matti Rajala/Yle.

Yles styrelse får ny ordförande

Våren 2021 tillträder Matti Apunen som ny ordförande i Yles styrelse. Det beslutet tog Yles förvaltningsråd på sitt möte i tisdags. Nuvarande ordförande Thomas Wilhelmsson lämnar därmed sin post, som han innehaft sedan 2015. Enligt stadgarna kan en ordförande sitta i högst sex mandatperioder.

Matti Apunen har tidigare bland annat varit ansvarig chefredaktör på tidningen Aamulehti. Han är arbetslivsprofessor vid Tammerfors universitet.

“Yle har en speciell roll i finländarnas liv och därför har också det här uppdraget det. Det finns stora förväntningar på Yles innehåll, som finansieras med allmänna medel. De kan bäst infrias genom ett transparent arbete som har hög kvalitet,” säger Apunen.


Kortformattjänsten Quibi läggs ner

Miljardsatsningen Quibi skulle röra runt ordentligt i kortdramautbudet, med fokus på mobilanvändare, och finansiärer som Disney, NBCUniversal och Viacom.

Nu blir det inte så. Efter bara sex månader avslutar tjänsten verksamheten.

Konceptet gick ut på att varje avsnitt skulle vara högst tio minuter långt, och med stor budget och högt produktionsvärde skulle mobilanvändarna fångas. Till en början var tjänsten gratis, men då testperioden var slut så valde också 90 procent av användarna att avsluta abonnemanget.

Medieanalytikern Claus Bülow Christensen säger till DR att konceptet inte gav mening för den allmänna användaren.

”Det var en förväntad nyhet. Det har funnits tecken på det här den senaste tiden, då Quibi lätt desperat sökt nytt kapital, men fortsättningsvis varit ”positiva”. De har också gett corona mycket av skulden för att de inte fått det antal kunder de hade förväntat sig”, säger Bülow Christensen.