Rekord for fjerde år i træk

Aldrig tidligere i Nordvisions 59-årige levetid har det nordiske public service-samarbejde leveret så mange programepisoder som i 2017. Rekorden kan dog blive den sidste i denne omgang, når det gælder flow tv-programmer. Samtidig udvikler Nordvisions¬samarbejdet sig mere digitalt og strategisk.

Af Ib Keld Jensen

Sig mig engang: Har jeg ikke læst den artikel før? Hvis de opmærksomme læsere sidder tilbage med en fornemmelse af deja vu, så er der ikke noget at sige til det. For fjerde år i træk kan vi fortælle, at Nordvisionssamarbejdet slår sin egen rekord. Med 5.102 programepisoder i 2017, er sidste års rekord på 4.911 programepisoder slået klart.

Det nordiske samarbejde bobler og blomstrer på tværs af landegrænser, hav og sund. Det er især et helt usædvanligt og rekordstort antal nordiske samproduktioner, som har ført til den nye rekord. Med 2.279 programepisoder er antallet af nordiske samproduktioner 40 procent højere, end det nogensinde tidligere har været.

Over alle forventninger
I tillæg til de 5.102 programepisoder (som består af både samproduktioner og programudvekslinger) har Nordvision også et dagligt nyhedsudvekslings samarbejde, som i 2017 nåede ca. 3.830 nordisk nyhedsklip, samt udvekslingen af programmer Færøerne og Grønland.

”Antallet samproduktioner er over alle forventninger ikke mindst set i lyset af, at alle de nordiske public service tv-stationer er i gang med en digital transformation, og på trods af at alle tv-stationerne lægger et stigende antal tv-produktioner ud til eksterne producenter,” siger Nordvisions generalsekretær Henrik Hartmann.

Mindre fokus på volumen
Også Nordvisions ordførende og direktør i Svenske Yle, Marit af Björkesten, glæder sig over at kunne se tilbage på endnu et rekordår, men hun maner samtidig til besindighed.

”Vi må glæde os over dette utrolig høje tal, så længe det varer. Vi kan jo alle se, at de nordiske public service-medier bliver mere fokuseret på færre, men på større og vigtigere public service-opgaver det kommende år, og det jo også kommer til at smitte af på samarbejdet”, påpeger hun.

Samarbejdet kommer til at udvikle sig mere digitalt og strategisk de kommende år, spår Henrik Hartmann. ”Vi har jo set, hvordan det er lykkedes for Nordvisionssamarbejdet i 2017 at få udviklet en ny nordisk dramavision. Jeg tror, vi kommer til at se mere af den slags fremover for eksempel på områder som børn, unge og undersøgende journalistik.”

Mens samarbejdet altså aldrig har stået stærkere bragte 2017 en mindre tilbagegang i antal programudvekslinger, men den opvejes til fulde af fremgangen i antallet af samproduktioner.