Public service levererar nytt och kreativt i coronatider

Med mötesförbud, reserestriktioner och hemmakontor skapas nya förutsättningar för public service-publiken. De nordiska bolagen har använt kreativa grepp för att skapa meningsfullt innehåll i detta nya rum.

De nordiska bolagen har lanserat nya innehållskoncept i coronaläget - både för underhållning och information. På bilden ses Yles koncept Olohuone, som bjuder in såväl kända artister som Yles användare att delta. Foto: Yle.

Nordvision har samlat några talande exempel. Allt från nya koncept för barn, till förklarande grafik och nya dramasatsningar dyker upp i utbudet.

Radion stöder en pressad kultursektor

Kultursektorn förlorar stora summor när konserter och liknande evenemang ställs in. Danmarks kulturminister Joy Mogensen kallade radiostationerna i landet till möte för att diskutera hur musikbranschen skulle kunna ges stöd.

DR:s radiokanaler kan här spela en central roll, konstaterar bolagets radiochef Anette Kokholm.

”En helt central del av DR:s samhällsuppdrag är att understöda dansk kultur. Det är mer nödvändigt än någonsin nu att stärka denna uppgift, då en stor del av övriga danska kulturinstitutioner har stängt ner på grund av corona”, säger hon.

Innan viruspandemin spelade kanalerna P3 och P4 närmare 50 procent dansk musik. Nu har andelen höjts markant. I dessa dagar innehåller spellistorna omkring 80 procent danska låtar.

I Finland uppmanade musikbranschen i ett upprop alla radiokanaler att spela mer finländsk musik för att stöda kulturen. Och Yle lyssnade. Kanalen för unga, YleX, höjde sin andel inhemsk musik, från 45 till 60 procent.

”Meningen är att stärka vår roll som publikens och musikens sammankopplare”, säger Ville Vilén, direktör för avdelningen Kreativa innehåll.

Behovet av pålitlig information är stort, och ger också upphov till modiga lösningar. Sveriges Radio gjorde till exempel om sin klassiker ”Ring P1” till ett frågeprogram om pandemin.

Matematikhjälp ordnas genom MK-X (Mattekode-X, ett program om matematik från NRK Super). Foto: Reidar Kristiansen/NRK.

Vikartimen på NRK fixar undervisningshjälp på distans

Varje skoldag fram till påsk visar NRK ”Vikartimen”. Innehållet är gjort speciellt med eleverna i klass ett till fyra i åtanke. Sändningarna finns både i linjär tv, på nrk.no/super, och i Supers app.

”Vikartimen” är ett samarbete mellan NRK Skole och NRK Super. Det är en andningspaus som hjälper lärare och vikarier med distansundervisningen.

Undervisningen följer ett uppgjort schema, och NRK ger dagliga uppdateringar om kommande innehåll.

Alex Hermansson, Tobbe Blom och Malin Olsson sänder direkt vardagar klockan 15-16 i SVT Barn. Foto: SVT/Magnus Liam Karlsson

Specialprogram som aktiverar barnen

Sedan den 23 mars har SVT sänt det nyinsatta programmet Hemmagänget, särskilt för barn som nu tvingas stanna hemma från stängda skolor.

Programmet, som görs både från Stockholm och Malmö, aktiverar och roar, och programledarna talar direkt till barnen som tillbringar dagarna hemma. Tittarnas bilder och klipp visas i sändningen, och skapar därmed en tätare kontakt.

”Vi har en situation i Sverige i dag där många barn är oroliga och rädda. De kan behöva sitta hemma även om de inte är sjuka och kan inte ha sin vanliga vardag med kompisar och rutiner… Vi tror att man med skratt kan skapa en känsla av trygghet och lite mer normal tillvaro. Vi vill också inspirera barn att aktivera och röra sig för att må bra”, säger Johanna Gårdare, programchef för SVT Barn.

DR3 samlar de ungas berättelser om hur det är att leva i Danmark i coronavirusets tider. De senaste veckorna har tusentals bidrag strömmat in. Foto: DR.

DR ger de unga en stark röst

Stängandet av skolor, universitet och de flesta butiker i Danmark påverkar landets unga i högsta grad. DR har därför utvecklat en rad nya format och innehåll. På så sätt säkrar bolaget nyhetsförmedlingen över vitt skilda plattformar, och bidrar till att samla de unga och erbjuda kulturinnehåll när det flesta evenemang blivit inställda.

”Karantæne på P3” uppdaterar de unga om det senaste om coronavirusets framfart, och erbjuder gemenskap.  Programmet sänds direkt under tio timmar på vardagar, och åtta timmar varje dag på helgerna.

”Vi vill göra allt vi kan för att hålla samman engagemanget och gemenskapen. Vi fortsätter självklart med att utveckla alla format i programmet, genom det som lyssnarna berättar till oss att de har behov för”, säger Tine Maria Borresø, P3:s redaktionschef.

P3 fortsätter också att publicera ett brett podcastutbud, medan DR3 har bett Danmarks unga att dokumentera hur livet ser ut under coronautbrottet. De senaste veckorna har redaktionen tagit emot tusentals berättelser.

”Vi vill ge de unga en röst i de här tiderna. Dagboksserien är en möjlighet för dem att spegla sig i varandra, och märka att de inte är ensamma om sina bekymmer”, säger Erik Struve Hansen, redaktionschef för DR Ung TV.

Yles nya drama för unga vuxna utspelar sig i isolation, på Instagram. Foto: Yle/Instagram.

Nyutvecklat drama med stark verklighetsförankring

Yle Drama kör som bäst en ny satsning med Instagram Stories som plattform. Dramat heter ”Telefondagböckerna: Social Distancing”, och som namnet antyder så håller de medverkande fysiskt avstånd – huvudpersonen träffar ingen ansikte mot ansikte, och ingen i arbetsgruppen ses heller i verkligheten.

Manusförfattarna samlades virtuellt för första gången bara fem dagar innan det första avsnittet släpptes.

Fanni Noroila, Veera Ojola, regissören Kaya Pakaslahti och Yle Dramas ansvariga producent Hyppe Salmi kläcker idéer och skriver serien tillsammans. Noroila spelar huvudrollen som Eevi, och filmar i sitt hem i Helsingfors. Ojola spelar hennes flickvän Noomi.

”Att jobba via nätet har fungerat överraskande bra, vårt skrivarrum finns på Google Hangouts. Kaya regisserar från Åbo – hon sitter på riktigt i karantän efter en resa till Sverige. Till och med vår klippare Simo fick vi att delta i innehållet på ett hörn. Så, alla har sina roller i själva dramat, men vi har inte en gång befunnit oss i samma rum – inte i dramat, och inte i verkligheten”, säger Hyppe Salmi.

UR ger hjälpande hand i distansundervisningen

Nu, när främst elever i svenska gymnasier ska sköta lärandet på egen hand, hemifrån, hjälper UR till genom tv-podden ”Skola hemma”. Programledarna Maja Åström och Natanael Derwinger bjuder in experter och ställer användarnas frågor till direkt i programmet. Podden ger stöd både till lärare och föräldrar.

Hur går det med vårens betyg? Hur går distansundervisningen till i praktiken – och vilka regler gäller egentligen för Sveriges skolor? Varje tema får ett eget avsnitt i den dagliga publiceringen.

UR vänder sig även direkt till eleverna, med till exempel innehåll som ”5 tips till dig som studerar hemma”.

”För att stötta i denna extraordinära situation ställer UR snabbt om. Dels genom att producera nytt material med fokus på hur lärare rent praktiskt kan bedriva online-undervisning, dels genom att en temasajt där det lättare går att hitta bland de 13 000 utbildningsprogram som finns fritt tillgängliga på UR Play – ämne för ämne, ålder för ålder”, skriver vd Sofia Wadensjö Karén.
 

En rad tilltag från RÚV på Island

RÚV har till exempel satsat på MenntaRUV, en särskild webbplats och två dagliga tv-program, riktade till unga på Island. Det första programmet, som visas klockan nio till elva, är utbildningsorienterat, och riktar sig till 6-15-åringar.

På tio dagar skapade RÚV också webbplatsen, menntaruv.is, som erbjuder lärare och föräldrar utbildningsmaterial, då barnen inte är i skola.

Ett annat exempel är Kveikur – Covid-19. RÚV:s undersökande program gjorde ett specialavsnitt om viruspandemin och dess följder. En del av programmet filmades i norra Italien bara dagar innan regionen stängdes av från omvärlden.

RÚV satsar också på kulturellt innehåll, och streamar varje vardag från kulturcentret Harpa. På torsdagkvällar hörs den isländska symfoniorkestern.

I samarbete med myndigheterna lyfter RÚV också fram tio kortvideor som berör fysiskt och mentalt välmående.

Tipsa oss!

Vilka nya, kreativa innehåll har du tagit del av från ditt eget public service-bolag i dessa tider av undantagstillstånd? Berätta gärna via e-post, så kan vi komplettera översikten. Tack!