Nytt om public service – vecka 18

DR P3 hemma från köket har fått överväldigande respons, Nordiske Mediedager ordnas digitalt, och SVT dokumenterar vardagen i corona-pandemins spår. Detta och annat har vi uppmärksammat denna vecka.

Charlotte Niklasson är Director of European Affairs vid Nordvisions kontor i Bryssel.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Mer från Bryssel på Nordvision.org

1.5.2020

På Nordvisions kontor i Bryssel arbetar Charlotte Niklasson som Director of European Affairs.

Kontoret fungerar som en förlängd arm för de nordiska public service-bolagen i EU-sammanhang. Under avdelningen Policy på Nordvision.org går det nu att läsa mer om det arbetet, och där publiceras i fortsättningen också dokument och uttalanden som rör arbetet på EU-nivå.

”Nationella bolag blir alltmer påverkade av beslutsfattning på EU-nivå och en del av den inre marknaden. Detta gäller inte minst i förhållande till frågor som distribution, rättigheter och konkurrens. Vi vill därför vara en aktiv del av diskussion redan på initiativstadiet, och bidra med kompetens från mediasektorn och nationella marknader”, säger Niklasson.

Det här betyder regelbundna möten med företrädare för EU:s institutioner, nationella EU-representationer, och andra företrädare. Kontoret i Bryssel förser de nordiska public service-bolagen med uppdateringar om vad som är på gång på EU-nivå, och hur det kan påverka verksamheten i Norden.

”Alla positioner och uttalanden vi gör på EU-nivå genom Nordvision är gemensamma för de nordiska bolagen. I en europeisk kontext står de nordiska bolagen starka i förhållande till förtroende och oberoende. Detta gäller också i förhållande till digital utveckling, där vi ligger långt framme med våra play-tjänster och utbud och tjänster online. På europeisk nivå jobbar vi mycket tillsammans med bolag som ARD, ZDF, Fr TV och BBC. Detta gör att vi får möjlighet till större inflytande i europeiska diskussioner och relationer”, säger Charlotte Niklasson.

Nordvision i Bryssel är en del av EBU:s public affairs-arbete, och sitter i samma lokaler som representanter för andra public service-bolag i Europa.

Det här året finns digitala frågor högt på EU:s agenda – något som är otroligt viktigt att följa, säger Charlotte Niklasson.

”Bland dessa ser vi bland annat möjlig ny innehållsreglering för plattformar och arbete för att säkerställa en bättre balans i konkurrensen mellan nationella bolag och globala plattformar. Kring detta har vi därför tagit fram gemensamma nordiska positioner om hur vi förhåller oss i olika frågor, och vi fortsätter att jobba tillsammans för att säkerställa att nordisk public service har en tydlig roll i Brysselbaserade diskussioner.”



DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

DR förbereder uppstart efter coronakrisen

30.4.2020

DR proriterar under den kommande tiden att steg för steg ta upp produktionerna på områdena barn, dokumentär, kultur samt utvalda DR1-innehåll, som samlar en stor del av den danska befolkningen.

De gångna veckornas förminskade produktionsstyrka innebär konsekvenser för resten av år 2020.

”Jag tror att en ärlig, läglig och konkret avstämning av förväntningarna är viktig, för det här får stor betydelse för DR:s områden under resten av året. Vi kommer fortsatt att hårt prioritera vår särskilda roll i förhållande till nyheter och beredskap, men vill också ställa in oss på att, i takt med att tiden går, får användarna också ett större behov för andra typer av innehåll. Den balansen ska vi träffa, allteftersom vi steg för steg åter öppnar upp DR”, sa generaldirektör Maria Rørbye Rønn under ett pressmöte i går.

Många stora produktioner för sommaren, såsom fotbolls-EM och OS, har flyttats till nästa år. Därför efterfrågar DR innehåll för tio miljoner kronor hos de danska produktionsbolagen.

En nyhet som presenterades i går är att serien ”Borgen” får en ny säsong, som ska lanseras år 2022. Den nya säsongen ska samproduceras med Netflix, vilket betyder att det är på den streamingtjänsten som avsnitten kan hittas, dock först efter att de visats på DR.

”’Borgen’ är en väldigt speciell DR-serie med unika public service-kvaliteter… Vi är mycket entusiastiska över att nu få möjlighet att ge universumet och karaktärerna nytt liv i en säsong, där vi sätter fokus på ett högaktuellt tema i dansk politik, som kan ha stor betydelse för Danmarks position i världssamfundet”, säger Christian Rank, dramachef på DR.



Foto: Henrik Hansson/SVT.

SVT dokumenterar vardagen i coronans spår

29.4.2020

Vilken långtgående påverkan på samhället kommer coronakrisen att ha? SVT Nyheter Dalarna ville visa det, och startade projektet ”En ovanlig dag”.

Under de senaste veckorna har fler lokalredaktioner, och även SVT:s riksnyheter, hoppat på satsningen.

”Det blir ofta så att man fokuserar mycket på experter och myndigheter i nyhetsbevakningen och under de många år som jag har jobbat med nyheter har man ofta ställt sig frågan efteråt i utvärderingar varför man inte tog mer bilder av hur vardagen såg ut – ett exempel är de stora skogsbränderna 2014. Så då tänkte jag att man kanske kunde göra detta från start och ihop med publiken”, säger Nina Funke, SVT Nyheter Dalarnas redaktionschef.

Publiken uppmanas skicka in bilder och videor från vardagen. SVT har också knutit till sig frilansfotografen Henrik Hansson för att dokumentera människors vardag i coronatider.

Och responsen har varit mycket positiv.

”Människor tycker det är viktigt att vara med och bygga minnet av den här händelsen tillsammans med SVT. Det här är ju något vi aldrig har varit med om tidigare – att en nyhetshändelse har pågått under så lång tid och har haft en så stor geografisk spridning”, säger Nina Funke.



Studion finns hemma i köket hos Maria och Pelle Peter Jencel. Foto: Privat/DR.

Överväldigande reaktioner på hemmasänt DR P3

28.4.2020

Coronatiderna har inneburit krav på uppfinningsrikedom på många håll i produktionen av mediainnehåll.

I över en månad har DR:s programledare på P3, Pelle Peter Jencel, sänt radio direkt från sitt kök hemma i Köpenhamn. Sedan mars har hans lägenhet varit studio för 15 timmar direktsänd radio i veckan.

I processen har P3 också skapat en egen låt, ”Tættere end vi tror”, som gjorts tillsammans med danska artister, utan att någon av dem under tiden mötts i verkliga livet. Lyssnarna har kunnat följa processen bit för bit i direktsändningarna.

Nu har låten tagit över musikstreamingtjänsterna.

”Musik är ett av de starkaste sätten att knyta samman människor, och sätta ord på de känslor som många av oss har i en mycket speciell situation som den vi befinner oss i just nu”, säger P3:s musikredaktör Mathias Buch Jensen.

För Pelle Peter Jencel har projektet skapat en större reaktion från lyssnarna än någonsin tidigare under hans snart tio år på kanalen.

”De sjunger med varje kväll och skriver in från hela landet i mängder som jag aldrig förr har upplevt. Så projektet har burits upp av den gemenskap som uppstått mellan konstnärerna, P3 och lyssnarna omkring vår – till att börja med – lilla idé”, säger han.



Processen bakom NRK:s serie “22. juli” tas upp under Nordiske Mediedager. Foto: Skärmavbildning, Nordiskemediedager.no.

Nordiske Mediedager blir digitalt och öppet för alla

27.4.2020

Nordiske Mediedager görs i år om till ett onlineevenemang, med fri tillgång till varierande sessioner.

Konferensen, som NRK varit med till att grunda, bjuder på program hela dagen den 6 maj, på webben och Facebook. Kvällen innan öppnas årets evenemang officiellt, med Norges kulturminister Abid Raja som gäst.

Bland årets talare finns Graham Stuart, producent för BBC-institutionen The Graham Norton Show. Scenen intas också av Den store journalistprisen, som igen delas ut under mediedagarna.