Nytt om nordisk public service – vecka 14

De nordiska public service-bolagen förändrar i tablåerna och lanserar nya innehållsformat för att erbjuda de olika publiksegmenten bästa möjliga service i coronatider. EBU rapporterar också att den europeiska publiken tyr sig till public service för pålitlig information under pandemin.

Isabel Ndiaye, som också setts i programmet "Hemmelige dyr", är en av programledarna för DR:s "Vikartimen". Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Flera tilltag från RÚV under coronasituationen

3.4.2020

RÚV har till exempel satsat på MenntaRUV, en särskild webbplats och två dagliga tv-program, riktade till unga på Island. Det första programmet, som visas klockan nio till elva, är utbildningsorienterat, och riktar sig till 6-15-åringar.

På tio dagar skapade RÚV också webbplatsen, menntaruv.is, som erbjuder lärare och föräldrar utbildningsmaterial, då barnen inte är i skola.

Ett annat exempel är Kveikur – Covid-19. RÚV:s undersökande program gjorde ett specialavsnitt om viruspandemin och dess följder. En del av programmet filmades i norra Italien bara dagar innan regionen stängdes av från omvärlden.

RÚV satsar också på kulturellt innehåll, och streamar varje vardag från kulturcentret Harpa. På torsdagkvällar hörs den isländska symfoniorkestern.

I samarbete med myndigheterna lyfter RÚV också fram tio kortvideor som berör fysiskt och mentalt välmående.


SVT gör tablåändringar för nya publikbehov

2.4.2020

Många vänder sig till public service för svar på sina coronarelaterade frågor. SVT:s vd Hanna Stjärne konstaterar att bolaget också har ett särskilt ansvar gentemot äldre, som nu riskerar en lång isolering, och barn som tillbringar dagarna hemma.

Under vardagarna har SVT nu gjort om sin tablå. Från klockan 10 guidar en programvärd publiken genom dagen. Det blir först klassiska serier, såsom Skärgårdsdoktorn, och därefter nostalgi i form av underhållningsfavoriter, som Gäster med gester och Här är ditt liv.

Utrikesbyrån tar in perspektiv från hela världen, och det nya underhållningsprogrammet Karantän-TV direktsänder varje eftermiddag från en husvagn utanför SVT Göteborg.

“När Sveriges scener stängs ner hjälper SVT till så att publiken kan få upplevelser och samlingspunkter ändå, genom att tillgängliggöra scenföreställningar från hela landet. SVT satsar också på extra hög tillgänglighet med ett förstärkt utbud av teckenspråkstolkade program och av nyheter på teckenspråk”, säger Hanna Stjärne.


Snowhow gav viktiga erfarenheter för samarbete

1.4.2020

I dag har det senaste nyhetsbrevet från Nordvision gått ut. Ifall du inte får våra nyheter via e-post, så är det enkelt att prenumerera – längst ner på sidan på Nordvision.org.

I dagens brev tipsar vi bland annat om erfarenheterna från det stora samarbetsprojektet “Snowhow”, mellan NRK, Yle och SVT.

Under sex år, från första idén till en färdig samproduktion i fyra avsnitt, med häpnadsväckande bilder och med hittills oetablerad teknik, skapade redaktionen en serie om något som angår nordbor på så många sätt varje år – snön.

Slutrapporten från projektet är intressant läsning, med mängder av erfarenheter.

”Jag tror starkt på att det är i den brytningspunkten – då utmaningarna i stunden är stora – som det finns de bästa möjligheterna för att skapa något nytt. Vi är överens om att vi lärt oss extremt mycket av att samarbeta, och vet hur vi skulle tackla utmaningarna i dag”, säger SVT:s John Stark.


Nytt innehåll för hemmavarande barn från DR

31.3.2020

Från och med i dag erbjuder DR Skole ”Vikartimen” för barn i klass 0-6.

Det innebär två timmars inspirerande undervisning, med varierande skolämnen på agendan. ”Vikartimen” är tillgänglig på DRTV och på DR Skoles pop-up-kanal på på Youtube. Dessutom finns tillhörande undervisningsmaterial på dr.dk/skole.

”I den speciella situation som vi befinner oss i nu, där barnen har skickats hem från skolan, önskar vi på DR – tillsammans med en lång räcka partner i undervisningsvärlden – bidra så bra som möjligt till barnens nya, märkliga vardag. Med ’Vikartimen’ vill DR först och främst ge barn och föräldrar möjlighet till en fast hållpunkt i hemundervisningen, där barnen kan känna sig anslutna till andra, och möta kännspaka ansikten från Ramasjang och Ultra varje morgon”, säger Morten Skov Hansen, chef för DR Ramasjang och DR Ultra.

Den första timmen är riktad till de mindre barnen genom DR:s brand Ramasjang. Under timme två är det DR Ultra som håller i tyglarna.

”Vikartimen” fortsätter så länge Danmarks skolbarn är hänvisade till hemundervisning.


Public service levererar pålitligt runtom i Europa

30.3.2020

Under coronakrisen tyr sig publiken i allt högre grad till public service-medier för faktabaserade nyheter och innehåll.

EBU:s Media Intelligence Service ser i en undersökning, att räckvidden för kvällsnyhetssändningar i avgörande funktion hade fördubblats, och de dagliga tittarsiffrorna hade ökat med i medeltal 14 procent.

EBU:s samtliga medlemsbolag har också, i likhet med de nordiska public service-bolagen, svarat på den nya situationen med förändringar i utbudet, samt med nya former av innehåll.

”Med ett virus som inte förhåller sig till gränser och som innebär en risk för journalister som rapporterar om det, är journalistiskt samarbete helt avgörande. EBU befinner sig i en särskilt god position för att facilitera det här samarbetet”, säger Liz Corbin, EBU:s biträdande mediedirektör och nyhetschef.

Ett exempel på arbetet som görs bakom kulisserna: En särskild WhatsApp-grupp har satts upp för public service-nyhetsredaktionerna för att dela det senaste, hjälpa till med att bekräfta nyheter och för att säkerställa att nyhetsrapporteringen är riktig, snabb och pålitlig.