Ny rapport om medieåret 2020: De äldre har hittat till TikTok

En ny och äldre generation har funnit vägen till sociala medier-plattformen TikTok, men konsumtionen av innehåller skiljer sig från barnens. Det konstaterar DR Medieforskning i sin rapport om medieåret 2020. Det här och annat har vi uppmärksammat under den här veckan.

Foto: Agnete Schilchtkrull/DR.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


Sociala medier-plattformen TikTok har växt upp, konstaterar DR Medieforskning i sin rapport över medieåret 2020. År 2019 hade bara två procent av danskarna en egen profil på plattformen, men 2020 var andelen redan uppe i åtta procent.

”En ny och äldre generation har alltså kommit till TikTok. Men det är inte bara föräldrar, som tidigare kikade över axeln på sina barn, som har hittat vägen till TikTok – även myndigheter och auktoriteter finns ny på det sociala mediet. Både norsk polis och gymnasielärare använder mediet för att nå unga med budskap och coronaråd”, skriver DR Medieforskning.

Gemensamt för de videor som barn ser på TikTok är att de ska vara underhållande och det kan röra sig om videor med både vänner, bekanta, kändisar, men också helt okända människor. De vuxna dras i sin tur i högre grad till kreativa och lärande videor.

Rapporten tar också upp det mindre tapp i lyssning som talradion i Danmark upplevde under 2020. Däremot går podcastmarknaden starkt – ungefär 45 procent av unga lyssnar varje vecka på podcastinnehåll.


“P3 Din Gata”. Petter Hallén, Daniel ”Kaleevi” Kaleebi, Erika Nielsen, Assia Dahir. Foto: Lina Arvidsson/SR:

SR satsar stort på hiphop

Från och med den 25 januari blir ”P3 Din gata” Sveriges Radios fullfjädrade hiphopkanal. Tre nya program sätts i rullning, och tre nya programledare gör debut på kanalen, som utöver nuvarande hemvisten Malmö också utökar sitt redaktionella område till Stockholm och Göteborg.

”Det har alltför länge funnits ett stort hål i public service bevakning av Sveriges största och mest relevanta musikstil. Det är dags att vi fyller det nu, och jag är stolt och full av pepp inför att få vara med och ge den här musiken den uppmärksamhet, det intresse och den bevakning som den förtjänar”, säger musikjournalisten Petter Hallén, som kommer att arbeta för ”P3 Din gata” i Stockholm.

Kanalens sociala medier-plattformar kommer framöver att ge följarna livesessioner från studion i Malmö, och tanken är också att ordna konserter och andra live-evenemang runtom i Sverige.


Foto: SVT.

Nytt blod i kriminaldramagenren

”Hur kan du förbli en hel och kärleksfull människa, när du dagligen möter samhällets absoluta baksida i ditt arbete? Tittarna kommer att möta mänskliga karaktärer med fel och brister i ett slags ’Hill Street Blues’ år 2020 i Malmö.

Det säger Anna Croneman, SVT:s dramachef, om polisserien “Tunna blå linjen”, som hade premiär i Sverige i helgen. Serien är en del av det nordiska dramasamarbetet N12, och kommer således att lanseras runtom i de nordiska länderna. Den finns redan nu att se på Yle Arenan.

Norden är känt för sina fina kriminalserier och -böcker, men det fanns ett behov för förnyelse av genren på tv. Enligt Anna Croneman beror det på att det uppstått en viss mättnad.

”Jag tror att de flesta, både publik och manusförfattare, kanske var lite trötta på genren – att alla insåg att om man skulle göra ännu en kriminalserie, så borde man på ett eller annat sätt återuppfinna genren”, säger Croneman.

“Tunna blå linjen” verkar ha lyckats med just det.


Selma Ibrahim, känd för alla NRK Supers tittare. Foto: Ole Kaland/NRK.

Tro i fokus under NRK:s temavecka för unga

NRK Super ordnar sin sjätte temavecka om ämnen som är viktiga – och som kan vara svåra – att prata om med barn.

Nu är ämnet religion. NRK Super vill uppmuntra till acceptans och förståelse för andras religion och levnadssätt.

”Vi tror att man kan snacka med barn om absolut allting, bara det görs på rätt sätt”, säger Frank Sivertsen, projektledare i NRK Super.

I satsningen ingår dokumentärserien ”Selma og jakten på den perfekte tro”, där de unga tittarna möter människor med olika religionstillhörighet.

Därtill har NRK Super också gjort tre avsnitt av dramaserien ”Klassen”, bland mycket annat innehåll. Även nyhetsprogrammet Supernytt tar upp temat i sina sändningar. Temaveckan är ett samarbete med Rädda Barnen.


Foto: Yle.

Finländarna litar mest på Yles nyheter

Yle levererar Finlands mest pålitliga nyheter i tv och radio.

Det är slutsatsen i en färsk undersökning från KAKS, Kommunbranschens utvecklingsstiftelse.

Av deltagarna svarade 81 procent att Yles tv-nyheter är mycket eller ganska pålitliga. Motsvarande andel för radionyheterna är 79.

Undersökningen pekar samtidigt på att en majoritet av finländarna, 61 procent, anser att nyheter på sociala medier är opålitliga – en av tio i undersökningen säger sig lita på nyheter på sociala medier.

Hos unga har tilltron till sociala medier ökat under senare år. Bland dem under 30 som svarade sa 20 procent att de litar på nyheter på sociala medier.

 

Läs fler nordiska public service-nyheter:

Nytt om public service vecka 2