NRK:s kungliga drama tidigareläggs – Nytt om public service vecka 27​​​​​

NRK:s dramasatsning “Atlantic Crossing” kommer redan i höst, och Svenska Yle får en ny mediechef från och med augusti. Dessa är ett par av public service-nyheterna som vi uppmärksammat under veckan.

"Atlantic Crossing", om kronprinsessan Märthas flykt till USA under andra världskriget. Sofia Helin ses i rollen som kronprinsessan. Foto: NRK.

Med denna uppdatering tar vi en paus i nyhetsöversikterna. Vi ses igen i augusti. God sommar!


En titt på NRK:s stora satsningar i höst

3.7.2020

Vi gör ett kort sommaruppehåll i uppdateringarna om nordisk public service, men vill ändå först ta en kort titt på något av allt som väntar i höst.

NRK bjuder på en inspirerande onlinekatalog, med presentationer av en del storsatsningar som bolagets användare kan se fram emot i höst.

En av dem är dramaserien “Atlantic Crossing”, som har premiär ungefär ett halvår tidigare än tänkt, det vill säga redan i höst. 

“För det första, serien är klar och vill ut och vill visas. Och så är det lite så i dessa coronatider att vi måste kasta om våra tankar lite”, säger NRK:s dramachef Ivar Køhn.

Serien, som är inspelad i Norge och Tjeckien, dyker ner i kronprinsessan Märthas personliga och politiska uppvaknande under flykten till USA under andra världskriget. Den berör också ryktena om kronprinsessans nära relation med president Roosevelt.

Norsk filminstitutt, såväl som Kreativt Europa Media, har gett stöd till projektet. DR och SVT är med som partner i produktionen.



Foto: Kaapo Kamu/Yle.

Yle Arenan finns nu också för bilen

2.7.2020

Yle Arenan har lanserats i bilversion.

Användare med bilar som stöder Apple CarPlay eller Googles Android Auto kan till exempel lyssna på de digitala radiostreamarna och podcasterna som finns på Arenan.

”Bilresan med familjens minsta kan bli mycket lugnare med BUU-sagans podd som sällskap. En finlandssvensk krimpodd eller Vegas sommarpratare bjuder på sällskap under resan för dig som sitter i bilen lite längre sträckor”, säger Gitte Laurell, Svenska Yles chef för Yle Arenan.

Yles bilappar styrs antingen via bilens pekskärm eller genom röststyrning.



Exempel på kända svenska filmer. Foto: SVT.

Första projekten i SVT:s manussatsning utsedda

1.7.2020

SVT gick i början av året ut med en stor satsning på svenska originalmanus.

Bolaget ska under de tre kommande åren investera minst 300 miljoner kronor i långfilm samt genrerna barn, dokumentär och kultur. Pengarna ska också täcka satsningar på kortfilm och utveckling av nya talanger och originalmanus.

Gensvaret på efterlysningen av nya projekt har varit enorm, berättar SVT. Totalt har det kommit in 380 ansökningar, och nu har de sex första projekten, av totalt tio, valts ut.

”Det är med stor förväntan vi ser fram emot att läsa dessa idéer utvecklade i manusform. De är alla mycket olika, och det enda som egentligen förenar är att det var riktigt spännande, roligt, eller rörande att läsa de genomarbetade förslagen, och författarnas tankar om sitt material”, säger Anna Croneman, programchef för SVT Drama.

Höstens ansökningsperiod kommer att pågå mellan den 15.8 och 16.10.



Den lilla danska spelstudion Northplay har, på uppdrag av DR, utvecklat spelet. Foto: Northplay.

DR:s barnspel en del i natursatsningen

30.6.2020

DR sätter stort fokus på naturinnehåll under hela året, och barnredaktionen Ramasjang är självklart med.

Som en del i det har mobilspelet ”Det Vilde Vidunderlige Naturspil” lanserats.

Spelarna bygger upp sitt eget landområde – de bygger sjöar, planterar träd och samlar nya djur och växter allteftersom de dyker upp. En utmaning under utvecklingsarbetet var att hitta rätt balans mellan att bjuda på kunskap och att göra ett roligt spel.

”Vi vill gärna skapa ett större intresse och entusiasm inför naturen omkring oss. I spelet kan barnen själva ta sig an naturen – plantera, se växterna gro och uppleva hur det drar till sig nya djur. I motsats till andra barnspel, som ofta har exotiska djur eller fantasiväsen, så kan barnen här uppleva den natur som de kan gå ut och uppleva utanför dörren”, säger Katrine Granholm, digital redaktör i DR.

Spelet är utvecklat av den danska studion Northplay. Statens Naturhistoriske Museum har varit med och rådgivit under arbetet.



Mikaela “Micko” Sonck kommer senast från ställningen som ansvarig producent för Svenska Yles barninnehåll. Foto: Yle.

Mikaela Sonck ny mediechef för Svenska Yle

29.6.2020

Mikaela Sonck blir Svenska Yles nya mediechef från och med augusti. Hon blir därmed ansvarig för utgivningsplaneringen och profilen på tv-kanalen Yle Fem och radiokanalerna Yle Vega och Yle X3M, streamingtjänsten Yle Arenan, Svenska.yle.fi, och BUU-appen för barn.

Sonck tar över uppgiften efter Johanna Törn-Mangs, som är Svenska Yles nya direktör från och med onsdag.

Mikaela Sonck har de senaste två åren ansvarat för barnredaktionen på Svenska Yle. Tidigare har hon jobbat bland annat för SVT, UR och TV3 i Sverige.

”Vi behöver fundera på hur vi kan nå ut till dem vi inte når i dag, men också värna om den publik som helst tar till sig innehållet via tv och radio. Målet är att vi ska vara relevanta för alla och det kräver att vi har en nära kontakt med publiken”, säger hon.