NRK:s “22 juli” nominerad till internationellt pris – nytt om public service

DR fortsätter med flera av de framgångsrika koncept som togs fram under våren för att hålla användarna informerade om coronaläget. NRK:s dramaserie “22 juli” kan vinna pris i Sydkorea. Detta och annat har vi uppmärksammat under den gångna veckan.

Dramaserien om terrordåden i Norge kan få pris i september. Foto: NRK.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


“22 juli” kan vinna pris i Sydkorea

14.8.2020

NRK:s dramaserie ”22 juli” är nominerad till priset Golden Bird, i kategorin ”Bästa miniserie”, under kommande Seoul International Drama Awards.

”Festivalen i Sydkorea är Asiens största för tv-drama. Det här är ett stort erkännande för serien och för norsk dramamiljö”, säger NRK:s dramachef Ivar Køhn.

”22 juli” blev tidigare i sommar dessutom nominerad till Magnolia Award vid tv-festivalen i Shanghai. Där tog förra fredagen amerikanska serien “Catch 22” hem segern.

”22 juli” hade omkring en miljon tittare per avsnitt hemma i Norge, och har visats runtom i Norden efter samproduktion genom Nordvisions dramasamarbete N12. Serien har också sålts till flera länder utanför Norden.

Torsdag 10 september avslöjas vinnarna i Seoul International Drama Awards.



Förekomsten av lakritspipor var en av anledningarna till att appen försvann. Foto: DR.

Google tog bort DR:s barnapp

13.8.2020

Senaste vecka kunde DR:s användare plötsligt inte längre ladda ner barnappen Ramasjang via Google Play. Anledningen till att appen togs bort ska ha varit att Google ansåg att DR uppmanade barn till rökning och våld.

Google har även vid upprepade tillfällen stoppat nya versioner av appen.

Alla danskar vet ändå att DR varken uppmuntrar till rökning eller våld, säger Henriette Marienlund, DR:s mediedirektör.

”Det är riktigt problematiskt. Det handlar om att man i princip försöker styra och redigera oss från USA eller Kina, eller annanstans där de internationella plattformarna har sitt huvudsäte. Det är det principiella problemet.”

Kulturminister Joy Mogensen har kallat Google till ett möte, och har även meddelat att hon ska ta diskussionen vidare med sina kollegor inom EU.



Förra årets evenemang samlade storpublik i Stockholm. Foto: SVT.

SVT:s Korrespondenterna Live streamades

12.8.2020

I kväll sände i år SVT Korrespondenterna Live – en två timmar lång direktsändning där bolagets korrespondenter runtom i världen samlades för att dela med sig av erfarenheter och svara på tittarnas frågor.

Konceptet hade premiär förra året, då inför en livepublik. I år blev inte så, då pandemin gör det otänkbart att samla många människor fysiskt.

I stället har SVT gått in för att öka publikinteraktionen. Nya funktioner har utvecklats för DUO-appen, där det nu går att skicka frågor direkt till korrespondenterna. SVT skapar också en virtuell mötesplats med chans till interaktion.

”Det har varit ett omtumlande år och vi hoppas att den här korrespondentkvällen ska informera och inspirera tittarna, men också skapa en direktkontakt mellan korrespondenterna och publiken genom tittarfrågor som kommer att besvaras live under sändningen”, säger Hala G. Asfar, projektledare och exekutiv producent.

Korrespondenterna Live går att se på SVT Play.



Tittarna kan se fram emot samma välkända ansikten i coronarapporteringen under hösten som under den gångna våren. Foto: DR.

DR:s fördjupande coronainnehåll rullar vidare

11.8.2020

För att erbjuda användarna mest möjliga relevant information under coronapandemin så lanserade DR ett ordentligt utvidgat nyhets- och aktualitetsutbud. Program som TV-Avisen Morgen, Lægens bord och Råd til corona såg dagens ljus. Allsångssatsningen Morgensang samlade uppemot 300000 tittare.

Nu står det klart att utbudet fortsätter året ut.

”Nu efter sommaren kan alla konstatera, att corona fortsättningsvis påverkar många danskars liv och vardag. Därför har vi fortsatt ett särskilt fokus på just nyhetsförmedling och program som stöder våra gemenskaper i Danmark. Vi följer coronasituationen nära och är hela tiden beredda på att sjösätta fler initiativ, om det blir aktuellt”, säger generaldirektör Maria Rørbye Rønn.

Statistik från DR:s medieforskning visar att nio av tio användare tycker att DR:s coronabevakning och -program har skapat värde för dem.