Nordiske public service-udbydere i stor fælles drama-indsats

En ny nordisk dramaserie er hver eneste måned tilgængelig for seerne i alle fem Nordvisions-lande. Sådan ser fremtiden ud efter, at de fem generaldirektører torsdag d. 19. april præsenterede et omfattende og forpligtende dramasamarbejde.

Af Ib Keld Jensen

”Vi har en lang tradition for samarbejde, nu rykker vi tættere sammen i bussen og sikrer, at nordisk drama kommer til at stå stærkt også i fremtiden.”

Sådan præsenterede DR generaldirektør Maria Rørbye Rønn på et møde torsdag i DR Byen i København det nye forpligtende samarbejde ’Nordic12’ mellem de fem public service-udbydere. I løbet af det kommende år vil hver af de fem tv-stationer vise 12 nye nordiske tv-serier både som broadcast og streaming. Serierne vil være tilgængelige digitalt i et helt år, hvilket er en markant opgradering sammenlignet med tilgængeligheden i dag, som tælles i dage.

Samarbejdet blev præsenteret af de fem generaldirektører i skyggen af den dystre medievirkelighed, som nordisk public service tv står i.

Truslen fra tech-giganterne
Forinden havde den respekterede chefredaktør og tidligere DR nyhedsdirektør, Lisbeth Knudsen, præsenteret indholdet af to rapporter, som henholdsvis den danske kulturstyrelse og Nordisk Ministerråd havde bestilt, og som entydigt viser, at dominansen fra store internationale tech-giganter som Google, Amazon, Facebook, Apple og Microsoft bliver stadig mere markant. Samtidig er Netflix og YouTube generelt større på streaming-tv i Norge, Sverige, Finland og Danmark end de nordiske public service-udbydere er på egen hjemmebane.

Dominansen fra amerikanske tech-giganter udfordrer kulturen i de nordiske lande, påpegede SVTs generaldirektør, Hanna Stjärne.

“Netflix drives ud fra et amerikansk perspektiv. Vi har brug for et nordisk perspektiv, så vi ikke taber vores kollektive erindring og vores kollektive arv,” sagde hun.

NRKs generaldirektør,  Thor Gjermund Eriksen, fortalte om, hvordan han var blevet udfordret af en af karaktererne, Thomas, i DR-serien ‘Arvingerne’, som har været med til at sætte hans eget liv i perspektiv.

“Thomas er en af mine favoritkarakterer. Han vågner om formiddagen, ryger en joint og ligger så et øjeblik og overvejer, om han skal stå op eller sove videre. Det er diamentralt modsat mit liv.”

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn greb straks eksemplet, og holdt det op imod et udsagn fra en Netflix-direktør, som på en konference for nylig havde understreget den globale forretningsfilosofi Netflix bygger på.

“Netflix kunne aldrig finde på at lave en dramaserie, som ikke har et globalt perspektiv. En karaktér som Thomas ville aldrig have en chance i en Netflix-produktion.”

Stærkere sammen
Nordisk drama har de sidste mange år modtaget stor anerkendelse. Seks ud af de seneste 15 Emmy-priser er gået til nordisk drama.

Senest med international æres-Emmy i 2016 til DR og i 2017 til NRK for ‘Mammon 2’.

Både NRKs og SVTs generaldirektører lettede på hatten over for DRs betydning for nordisk dramas internationale position.

“Uden DR havde vi ikke haft begrebet nordisk drama, men vi andre er kommet efter det,” sagde Thor Gjermund Eriksen.

Fundamentet  ‘Nordic12’ står på er kvalitetsdramaproduktioner fra alle fem nordiske public service-udbydere med et indhold, der afspejler nordisk kultur, virkelighed og identitet og som udspringer af en public service-ambition og med en klar lokal forankring.

Yles strategidirektør Gunilla Ohls hæftede sig ved, at de nordiske landes public service udbydere har et solidt samarbejde, som nu bliver yderligere udbygget med ‘Nordic12’.

“Vi har en lang tradition for samarbejde, som betyder at publikum får mere for pengene. Vi kan øge kvaliteten ved at arbejde og udvikle sammen. Det er godt for hver af os, for vi er betydeligt stærkere sammen, end hver for sig, og vores mange fold af forskelligheder inden for sprog, historie og kultur er en utrolig stor styrke.”

Ingmar Bergman lagde grundsten
For Magnus Geir Thordarson, RUV, så også fra et islandsk perspektiv et samarbejdet som en mulighed for at værne om sprog og kultur.

“Med den overflod vi ser af udenlandsk tv-streaming, er dramasamarbejdet vigtigere end nogensinde”.

Generaldirektørerne nævnte igen og igen styrken ved det nordiske samarbejde og forudsagde, at samarbejdet vil blive yderligere intensiveret i de kommende år. Eftersom Nordvision blev stiftet i 1959, har samarbejdet en lang tradition, også inden for tv-drama, hvor ingen ringere end selveste Ingmar Bergman ifølge SVTs generaldirektør Hanna Stjärne grundlage den æra, som idag har sat Nordic noir på verdenskortet.

“I dag er det meget lettere at opregne de lande, som ikke har vist ‘Broen’, end de som har,” sagde hun.

Pressemødet i København berørte også nogle de problemer omkring rettigheder og geoblokeringer, som forhindrer at alt public service indhold er tilgængelig i alle fem lande.

Generaldirektøren udtalte en generel sympati for idéen fra salen om at ophæve geoblokeringer.

Men på grund af rettighedsproblematikker, så kan det blive en bekostelig affære. Spørgsmålet er, om ikke pengene er bedre brugt andre steder, sagde Hanna Stjärne.

Heller ikke et forslag fra salen om en fælles digital platform for nordisk indhold, ser ud til at få medvind i en nær fremtid.

“Jeg tror, det er bedre at tænke på os som mærkevarer. Vi står stærkere, hvis vi som mærkevarer hver især bidrager til hinanden,” sagde NRKs generaldirektør,  Thor Gjermund Eriksen, mens SVTs Hanna Stjärne sluttede op:

“Selvom jeg godt kan sympatisere med tanken, så har vi aldrig haft så meget nordisk samarbejde som nu.  År efter år har vi slået rekord,  og jeg tror, at gennemslagskraften er større ved at blive lanceret nationalt end som nordisk indhold på en fælles platform.”

‘Nordic12’ er allerede i gang. Den første serie er islandsk, hedder ‘Fangar’ og ligger tilgængelig for streaming. I løbet af de kommede 12 måneder vil der løbende komme flere serier til, i gennemsnit én om måneden.