Nordisk fakta och kultur – ett urval av projekt

Fakta- og kulturgruppen møtes to ganger i året for blant annet å pitche nye udviklingsprojekter og nye samproduksjoner. Her er noen av prosjektene som kommer fra gruppen.

Anders Lundin leder SVT:s "Mitt i naturen". Foto: SVT.

FAKTA

Mitt i naturen

SVTs redaksjon Mitt i naturen fokuserer i 2020 på dyrelivet i Arktis i en serie på fire episoder. Programleder Anders Lundin reiser rundt polarsirkelein og sjekker hvordan dyrene har det i dag og se på hvordan klimaforandringene påvirker fremtiden deres.

bildet er Lundin sammen med en isbjørn som nettopp har blitt bedøvet for at teamet skal kunne undersøke påvirkningene nærmere. Programserien er en samproduksjon med NRK og Svenska Yle.



Foto: DR.

Frederik IX

Frederik IX er en historisk dramadokumentar om den danske dronningens far, Frederik IX. Serien er en fortelling om kongehuset i en periode av danmarkshistorien hvor samfunnet gjennomgår noen av de største og raskeste forandringene noensinne.

Den tar utgangspunkt i Frederik den niende, som i danskenes øyne ble den første folkelige kongen da han ble konge som 48-åring i 1947.

Sammen med sin kone, dronning Ingrid, fører de kongehuset inn i den moderne tiden hvor han blant annet stilles overfor et vanskelig valg, da han må være med og bestemme om hans eldste datter, prinsesse Margrethe, skal få arve tronen en gang i fremtiden.

Serien er en samproduksjon mellom DR, SVT og NRK.  


Isfront

En arktiskdokumentarserieom  tilhørighet.HockeyamatørerfraNorge,Russlandog Finland,kjempermotalleodds for athockeykampeneog det varmevennskapetskalfortsettepå tross av etkaldt  politiskklima.

Historien ersentrertrundttre hockeylag fraKirkenes, Ivalo og Nikel.NRKsambisjon med serien er ålageennyskapendeog visuelldokumentarseriesom skalunderholde, menogsågietinnblikki livet i etgrenseområde.

Vi får sehvordanfolkhåndtererspenningenesom storpolitiskemotsetningerhar skapt ogskaperi regionen. Serien er ensamproduksjonmellomNRK og Yle. 


Stockholms blodbad

Denne spennende og påkostede dokumentarserien i to episoder tar for seg det som kan beskrives som virkelighetens Game of Thrones. Serien skildrer et av de blodigste øyeblikkene i den nordiske historien, nemlig Stockholms blodbad, som skjedde for ganske nøyaktig 500 år siden.

Mannen i sentrum er unionskongen Christian den II. Kroningsfesten hans utarter seg, bøddelen trekker sverd, og plutselig er festen forvandlet til et blodbad. Men er historien så enkel? Var det Christian II. som satte i gang blodbadet? Det skal serien, som har med seg NRK, DR og Svenska Yle som samprodusenter, se nærmere på


Untold Arctic Wars

Dokumentarserien «Untold Artic Wars» introduserer seerne for de mindre kjente historiene fra nærområdene under andre verdenskrig. Selv om hendelsene spilte en stor rolle i verdenshistorien, har de for de fleste vært helt ukjente frem til nå.

 

KULTUR

 

Klimaforandringene slår først og hardest i Arktis
I flere årtier har Britta Marakatt-Labba brukt kunsten sin til å skildre, skildret den samiske kulturens kamp gjennom historien. Nå forbereder hun seg på sin siste kamp, nemlig å sørge for at kulturen evner å overleve klimaforandringene. «Historjá-Stygn för Sapmi» følger hennes kamp. 


Skaper nye antrekk av gamle klær.

Hva får du om du blander «Antikduellen» og «Project Runway» med litt glamour?
Jo, da får du DRs nye program «Forelsket i genbrugstøj». I hvert program får to nye stylister i oppgave å finne det perfekte second hand-antrekket basert på kriterier gitt av programmets dommere. Hver episode foregår i en ny by og berikes med nye historier om mote. 


Et dyrebart flyttelass i Oslo

Hvordan skal den stolte Oslo-institusjonen Munchmuseet klare å konservere, forberede, pakke og flytte 1.150 malerier, 17.800 grafiske verk, 7.700 tegninger, 14 skulpturer og en rekke fotografier tatt av en av Nordens største kunstnere – uten at det blir krøll? Og dette samtidig som de holder dørene åpne for publikum på Tøyen og arbeider med å ferdigstille utstillingene i det nye bygget i Bjørvika? «Munch flytter» er en dokumentarserie om å flytte en av verdens største kunstskatter. 


Utvikler sceneshow til tv-program

«Kender du musiktypen?» er et musikalsk talkshow og et helt nytt format innen musikkprogramsjangeren.

De to danske programlederne Carsten Holm og Flemming Møldrup har i en periode  turnert land og strand rundt med et sceneshow med publikum. Showet handler om musikk som identitetsmarkør, og inviterer kjente gjester på scenen for å fortelle om de musikalske vendepunktene i deres liv.

Programmet fikk utviklingsstøtte på høstens kulturmøte og har NRK som samprodusent. Målet med utviklingsprosjektet er å skape et tv-format av sceneshowet.

Digital pitch för Fakta- och kulturmötet

Den 15 och 16 april ordnar Nordvision digital pitch för kommande utvecklingsprojekt och samproduktioner inom fakta- och kulturgenrerna.Det här är ett innehåll ur Nordvisions årsrapport 2019-2020. Läs den här.