Kreativ frihet ger nyskapande TV

Hur gör man ett TV-program som har någonting så speciellt att hela TV-världen ändrar riktning och börjar följa efter för att det är så bra? Ja, det finns någonting gemensamt för de som gjort det, säger Magnus Sjöström som är producent för den nordiska samproduktionsserien *Programmen som förändrade TV (SVT, DR, NRK, Sv Yle, UR). En gemensam nämnare för de program som blivit nyskapande är frihet att göra.

Av Bo Ahlgren

TV-serien  är en fortsättning på UR:s *Låtarna som förändrade musiken och *Bilderna som förändrade vetenskapen, som också är nordiska samproduktioner.

UR:s team har rest omkring för att tala med människor som varit med om att skapa TV som visade sig bli vändpunkter i TV:s historia. Till exempel den amerikanska polisserien *Hill Street Blues som införde viktiga element i kriminalgenren; långa berättarlinjer, en stor karaktärsensemble och ett levande kameraarbete. Inspirationen för de dramaturgiska innovationerna kom från såpornas värld, och den nervösa kamerastilen togs från dokumentären ”The Police Tapes”. Realistisk och nära in på livet. Seriens producent och huvudförfattare Steven Bochco ville egentligen inte alls till en början göra någon polisserie, men han gick med på det efter att ha fått löfte från NBC att få frihet att göra precis som han ville.

– Och det blev banbrytande. Det är den gemensamma nämnaren för många av produktionerna vi porträtterar i serien. Att de antingen fått, eller tagit sig, full frihet att genomföra sin idé, säger Magnus Sjöström.

Ett annat exempel är från mitten av 1990-talet. HBO skulle starta en avdelning för egen dramaproduktion. De frågade manusförfattaren Tom Fontana hurdan TV han skulle göra som andra TV-bolag aldrig skulle gå med på. Fontana ville testa att djärvt grepp, att ta död på seriens huvudperson redan i första avsnittet. HBO gillade iden och gav klartecken till *Oz, en våldsam serie om livet i fängelse. Även om kritikerna rosade konceptet blev serien aldrig någon stor tittarsuccé, men den inspirerade HBO att fullfölja sin ambition att skapa innovativt TV-drama som man inte kunde se på de traditionella kanalerna. De följande HBO-serierna som kom i *Oz:s kölvatten tog fart ordentligt, *Sopranos och *Sex and the City.

Andra reportage i UR:s serie om banbrytande TV är bland annat *Expedition Robinson, som la grunden till explosionen av dokusåpor, *An American Family, som är den första reality-showen, och *Parkinson, som förnyade TV:s intervjuprogram.

Till skillnad från *Låtarna som förändrade musiken, den första serien i UR:s format ”X som förändrade Y”, så har varken *Bilderna som förändrade vetenskapen, *Programmen som förändrade T V eller den kommande satsningen *Scenerna som förändrade filmen ingen programledare. Det är med avsikt, och med tanke på den internationella marknaden, där intresset varit stort för den här typen av dokumentärserier.

Attenborough förändrade naturdokumentären

När Magnus Sjöström tittar tillbaka på allt UR har gått igenom för *Programmen som förändrade TV, så nämner han ett exempel på vad han tycker är speciella höjdpunkter. Det är David Attenborough som på 1970-talet lade grunden för hur man kan göra naturdokumentärer med den monumentala serien *Life on Earth.  Speciellt en scen stack ut. Attenborough berättar med viskande röst om bergsgorillorna som finns bakom honom. Plötsligt kommer en hona fram och lägger sin hand på hans huvud och börjar plocka löss, som gorillor gör på varandra. De andra gorillorna i flocken blir också intresserade av reportern, och när han kommit av sig fortsätter han att kommentera för kameran. ”Gorillorna anses vara ett av de mest aggressiva djur som finns, men kanske det i verkligheten är vi som är det”, säger David Attenborough omgiven av gorillorna.