Här är det senaste om nordisk public service

Nordvision samlar nyheter gällande de nordiska public service-bolagen.

Scen ur DR:s kommande dramaserie Når støvet har lagt sig. Foto: DR.

Scen ur DR:s kommande dramaserie Når støvet har lagt sig. Foto: DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Drama med terrortema från DR

Når støvet har lagt sig, DR:s nya stora dramasatsning, utforskar vad terror gör med mänskliga samfund och relationer.

Hur förändras vi av ett hot som vi inte nödvändigtvis förstår?

Det är DR Dramas ambition att berätta nära och relevanta historier om vårt gemensamma danska samfund… Berättelser som bjuder in till samtal och debatt. Berättelser om varandra, till varandra. Når støvet har lagt sig är en sådan serie”, säger Christian Rank, chef för DR Drama.

Söndag 2 februari är det premiär för Når støvet har lagt sig på DR1 och DRTV.

Serien i åtta delar är en samproduktion med SVT, NRK, Yle och RÚV.


Sveriges Radio relanserar P3

På måndag nästa vecka lanserar Sveriges Radio kanalen P3 i ny tappning.

”Lanseringen av nya P3 är efterlängtad, och nu ser vi fram emot att få möta lyssnarna som kommer känna igen P3 oavsett när de lyssnar på kanalen. Därför suddas redaktionsgränserna ut, samarbetet över kanalen i hela landet ökar. Vi vill att P3 ska vara en tydlig och samlad helhet”, säger Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör med ansvar för utbudet.

En del nuvarande program bärs över till den nya kanalen, och flera välkända profiler fortsätter. På andra håll i tablån blir det helt nytt innehåll med nya röster.

Framförallt bygger den nya tablån på fyra längre sändningspass. Även på podcastfronten väntar nya lanseringar.

”Vi gör innehåll för den som gillar ny musik, live-sänd radio och välgjorda poddar. Man kommer få höra både nya och välkända röster, högaktuellt innehåll, ny musik, populärkultur, humor och samhällsjournalistik”, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3.


De populäraste public service-podcasterna

Nordvision har gjort en sammanställning av de fem populäraste podcasterna hos de nordiska public service-bolagen 2019. Läs hela sammanställningen här på Nordvision.org.
Foto: Charlotta Lambertz/SVT.

Ökad cybersäkerhet på SVT efter attack

Under de senaste fem åren har kostnaderna för säkerheten på SVT fyrdubblats.

Nu ska skyddet stärkas ytterligare, bland annat med ett särskilt cybersäkerhetsteam.

”Vi har under en längre tid jobbat med att stärka vår it-säkerhet. Det här är ett arbete som vi hela tiden måste stärka. De som utför attackerna utvecklar sina metoder och då måste vi stärka vårt IT-säkerhetsarbete ännu mera”, säger vd Hanna Stjärne.

I november förra året utsattes den undersökande redaktionen Uppdrag granskning för en onlineattack, som misslyckades. Attacken kom i samband med Uppdrag gransknings avslöjanden om rysk delaktighet i turerna kring Swedbank.

”Vi behöver rusta oss för en annan sorts verklighet”, säger Hanna Stjärne.

SVT hanterar i snitt 35 säkerhetsärenden om dagen.


Tydligare skillnad mellan podd och linjärt på SR

Sveriges Radio kommer i år att satsa på ”en ännu tydligare skillnad mellan det vi erbjuder i vanlig radio och det erbjudande vi har som podd. Radion går mer mot här och nu och direktsändningar där publikens möjligheter till medskapande både i studion men också utanför radiohusen kommer att öka. Den förändringen har redan skett i våra lokala kanaler, och som tidigare aviserat kommer även P3 förändras.”

Det skriver SR:s vd Cilla Benkö och styrelseordförande Lennart Käll på Dagens Media.

För snart ett år sedan genomfördes en Sverigeturné, där kontakten med tusentals av SR:s användare bland annat gav vid handen ett önskemål om fler satsningar på podcaster.

Användarna lyfte även fram vikten av att SR tillhandahåller lokal bevakning, samt ger fakta och analyser som underlättar personliga beslut.

”När vi tog fram vår nya vision – Fler röster och starkare berättelser för en större förståelse – hade vi just detta i åtanke, att vi ska vara en plats där fler ges utrymme vilket förhoppningsvis skapar en större förståelse för hur någon annan tänker och resonerar vilket får ökad betydelse i en alltmer polariserad tid”, skriver Benkö och Käll.
Foto: Yle.
 

Nyheter för barn ny satsning i Svenska Yle

I vår breddar Svenska Yle nyhetsutbudet med nyheter för barn.

Nyheterna ska ta upp ämnen på ett sätt som lämpar sig för barn, utan våld eller annat skrämmande innehåll, i videoform.

“Vi ser att det finns ett behov av ett väl genomarbetat nyhetsinnehåll också bland de yngsta. Det är en central del av vår public service-roll att begripliggöra världen runt omkring för hela vår publik, också för barnen”, säger innehållschef Anna Forth.

Även ljudnyheterna får förstärkning, i och med att enskilda nyhetsinslag börjar publiceras på Yle Arenan och i smarthögtalare.

“Vi ser att lyssnandet on demand växer snabbt just nu, och folk vill kunna välja själva exakt vad de lyssnar på. Därför vill vi erbjuda den här möjligheten till vår publik på Arenan, vid sidan av våra traditionella nyhetssändningar”, säger mediechef Johanna Törn-Mangs.


Ordbok guidar användarna av nya DRTV

DR har gjort en ordbok till användarna, som förklarar termer kring de nya sätten att ta till sig innehåll, främst via den förnyade streamingtjänsten DRTV.

Ordboken hjälper användarna att hålla koll på saker som cookies, personuppgiftsprinciper och on demand.
Workshop kring sociala medier i Stockholm 2019.
 

Tredjepartsplattformar stort ämne under kommande möte

Ett nytt intensivt samarbetsår drar igång inom ramarna för Nordvision.

Först ut att mötas är cheferna för sociala medier.

Tuija Aalto på Yle, som står värd för mötet, hoppas bland annat på nya idéer gällande arbetssätt, och tror att både bekanta och nya plattformar kommer att diskuteras intensivt bland de nordiska kollegorna.

”TikTok, som ägs av kinesiska Bytedance, och dess roll som utgivningsmiljö, kommer säkert att vara ett samtalsämne, men också livestreaming överhuvudtaget, inte minst Amazons Twitch och dess väldiga roll i unga mäns medieanvändning”, säger Aalto.


NRK växer på linjär tv

Nya siffror från Kantar Medias tv-mätningar visar att NRK växte i de linjära kanalerna under 2019.

NRK tog 39,5 procent av tv-tittandet – en ökning med 1,6 procentenheter från året innan, skriver Kampanje.com. NRK1 växte allra mest i en annars krympande linjär tv-värld.

”Vi har träffat med många program, haft gott om familjetittande på helgerna, och bra sporträttigheter, såsom friidrott, schack, skidåkning och fotbolls-VM för damer”, säger tv-chef Arne Helsingen till Kampanje.

Kantar Medias siffror visar att det traditionella tv-tittandet sammantaget gick ner med åtta procent, sett till antalet minuter, från året innan.