Här är det senaste om nordisk public service

Nordvision samlar nyheter gällande de nordiska public service-bolagen.

Mer älg i SVT Play. Foto: SVT.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Slow-tv lockar till långa tittartider

3.2.2020

Över nio dygn, eller 13319 minuter, oavbruten sändning – både linjärt och streamat. NRK:s senaste slow-tv-satsning är längre och långsammare än någonsin, och pågår som bäst.

Denna gång går resan till Svalbard, som många i Norge har en form av drömrelation till, säger NRK:s projektledare Thomas Hellum.

“Folk tittar på slow-tv på olika sätt. En del vill lära sig saker och följer med spänning vad nästa steg i sändningen kan vara. För andra är det avslappnande underhållning. Sedan finns det de som ser det som en vacker bild på väggen – något de kan titta på mellan varven. På så sätt ligger mycket av berättandet i tittarnas huvuden, inte i tv-bilderna”, säger Hellum.


SVT satsar stort på svensk film

31.1.2020

SVT fortsätter att satsa stort på svensk film. Under de kommande tre åren ska bolagen investera minst 300 miljoner kronor på området.

En del av de satsade medlen ska gå till utveckling av originalmanus. SVT vill stärka svensk film genom att fokusera på originalberättelser.

”Därför utlyser SVT Långfilm en manussatsning på svenska originalberättelser. Projekten vi söker skall ha en stark och unik vision då syftet är att stärka bredden inom svensk film och motverka likriktning av alla sorter. Den totala insatsen per projekt kommer att vara max 450.000 kr och skall oavkortat gå till manusutveckling”, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.


Samtliga nomineringar till public service i manuspris

30.1.2020

Sara Johnsen, huvudmanusförfattare för NRK:s dramaserie 22. juli, tog i går kväll emot Nordisk Film & TV Prize 2020 för bästa manus.

Serien är en nordisk samproduktion, som en del av Nordvisions dramasamarbete N12.

”Alla de nominerade serierna är väldigt bra serier, och alla har en hög, internationell kvalitetsnivå. Att alla också är gjorda av, eller i samarbete med, public service-bolag visar vilken betydelse public service har för nordiskt tv-drama”, säger Ivar Køhn, dramachef på NRK.


Manuspris till N12-serien 22. juli

30.1.2020

NRK:s dramaserie 22. juli vann Nordisk Film & TV Fond Prize, då det årliga manuspriset delades ut i Göteborg i går kväll.

I 22. Juli möter tittarna dem som var på jobb under och efter terrorhandlingarna i Norge år 2011.

”Det här priset är till alla som har bidragit till att göra serien. I synnerhet till dem som har delat sina historier, och gett oss tilliten”, säger huvudmanusförfattaren Sara Johnsen till NRK.

Att priset i år skulle gå till ett av de nordiska public service-bolagen var säkerställt redan när nomineringarna avslöjades. Övriga nominerade var SVT:s Kalifat, RUV:s Pabblahelgar (Happily never after), DR:s Når støvet har lagt sig och Yles Paratiisi (The paradise).


Mer slow-tv från NRK

28.1.2020

På fredag är NRK tillbaka med ett nytt koncept av den slow-tv som bolaget blivit känt för.

Svalbard minutt for minutt, som programmet heter denna gång, uppmärksammar 100-årsjubileet för Spetsbergtraktaten, och blir över nio dygn långt.

Projektet fick produktionsstöd av Nordvisionsfonden hösten 2018.

Programmet spelades in i augusti senaste år ombord på fartyget MS Spitsbergen, och sänds utan avbrott på NRK TV och i NRK2.

”Vi tror att alla på ett eller annat sätt har en drömrelation till Svalbard. En rundresa är ouppnåelig för många, men här kan alla vara med – från soffan. Vi ska förmedla naturupplevelsen, landskapet och djurlivet. Dessutom ska vi gå i land och se rester av historien”, säger projektledare Thomas Hellum.



Foto: Petra Kleis

Streamingen ökar stadigt

27.1.2020

Danskarna använder i snitt sju timmar per dag på medieinnehåll, visar DR Medieforsknings nya rapport.

Det sjunkande tittandet på traditionell tv betyder alltså inte nödvändigtvis, att mediekonsumtionen i stort är på nedgång.

I stället har streaming av både video- och ljudinnehåll ökat. Under 2019 lyssnade 24 procent av danskarna på podcast varje vecka, konstateras det i rapporten – en uppgång med 6 procentenheter jämfört med året innan.

Rapporten ger också insikt i vilket värde innehållet ger användarna – ett område som DR trycker hårdare på än tidigare i mätningarna av innehållens framgång.

”De första erfarenheterna med DR:s nya värdemål visar, att det faktiskt inte finns någon stark koppling mellan den tid vi använder på medier, och det värde vi får ut av dem”, skriver chefen för DR Medieforskning, Dennis Christensen.


Älgarna gör comeback på SVT

SVT presenterar exempel ur vårens breda innehållsutbud.

Bland titlarna finns flera samproduktioner ur Nordvisionssamarbetet.

“Eagles, den populära serien om fyra ungdomar, kärlek, rivalitet och vänskap i Oskarshamn är tillbaka i vår med en andra säsong”, skriver SVT.

“Den stora älgvandringen visade att så kallad slow TV är något som människor verkligen uppskattar. I vår kommer glädjande nog en ny säsong av älgvandringen. SVT kommer också att för första gången någonsin sända ett slow TV-projekt för barn. På en gård i Västerbotten får tittarna i realtid följa bland annat lamor, kameler, illrar och marsvin. Missa inte Gården: live.”

“Allt fler i publiken använder SVT online. Under året ökade tittartiden i SVT Play med över 50%, och SVT Nyheter online når idag var fjärde svensk varje vecka”, skriver Minna Jonsson på SVT.


Transparens kring personalisering

Yle går på sin webbplats ut med hur bolaget använder personlig anpassning och automation av nyheter i sina tjänster.

”Målsättningen med utvecklingen av artificiell intelligens inom nyhetsverksamheten är att hjälpa finländarna att förstå och journalisterna att förklara världen bättre”, säger Jarno Koponen, ansvarig för rekommendationer och artificiell intelligens vid Yle News Lab.

Bolaget vill öppet berätta om hur metoderna bakom de personliga rekommendationerna av innehåll påverkar det som användarna ser.

”Målsättningen är att våra användare alltid har tillgång till den bästa informationen i fråga om hur de kan påverka rekommendationerna, säger, Jaakko Lempinen, ansvarig för tillämpning av artificiell intelligens på Yle.

Den finländska opinionsnämnden för massmedier rekommenderar att mediebolag i landet berättar om hur de använder personlig anpassning i tjänsterna.



Foto: Sören Vilks.

 

Efterträdare till Jon Ola Sand utsedd

Jon Ola Sand återvände nyligen till NRK efter uppdraget som executive supervisor för EBU:s Eurovision Song Contest.

Nu står det klart att Martin Österdahl, före detta programdirektör på SVT, tar över.

”Programmets möjlighet att underhålla och samla människor i och utanför Europa är något som aldrig kan tas för givet”, säger Martin Österdahl enligt EBU.

SVT:s vd Hanna Stjärne kallar Österdahls nya arbete för ”ett av tv-världens viktigaste och mest prestigefyllda uppdrag”.

”Martin har varit med och utvecklat Melodifestivalen till en folkfest för hela Sverige och tar nu med sig de erfarenheterna i arbetet att ta Eurovision Song Contest till nästa steg i Europa”, säger hon.


Stor faktasatsning från Yle

Yle och produktionsbolaget NTRNZ förbereder som bäst vårens inspelningsstart av faktasatsningen Untold Arctic Wars.

Händelserna i det arktiska området under andra världskriget har aldrig tidigare behandlats så här grundligt, säger Ari Ylä-Anttila, seriens beställare vid Yle.

”Det här är en väldigt betydelsefull satsning. De internationella streamingtjänsterna satsar på högklassiga dramaserier, men därtill också på faktaserier. För att vi ska kunna svara på den utmaningen så behöver vi serier där det ingår många slags samarbetspartner och finansiärer. Här har vi med oss DR, SVT och NRK”, säger Ylä-Anttila.

Serien ska spelas in runtom i Europa, och även i USA. Den beräknas vara färdig i slutet av 2021.


Mer balanserad nyhetstäckning i DR

Mer journalistik från hela Danmark till hela Danmark – det är ambitionen hos DR Nyheder, Aktualitet och Distrikter.

En del av planen för att uppnå detta i större utsträckning offentliggjordes nyligen. Inrikesbevakningen ska samlas i en redaktion vid DR i Aarhus, som ska arbeta nära de nio distriktsredaktionerna.

En ny Samfund & Tema-redaktion i Köpenhamn ska öka fokus på kultur, juridik, klimat och hälsa.

”Genom att samla inrikesbevakningen i Aarhus så vill vi skapa en mer balanserad nyhetstäckning, så att vårt innehåll i högre grad avspeglar hela Danmark och knyter samman befolkningen trots olikheter. Vi ska täcka dagens bästa historier, oavsett var i landet de finns. Vi ska vara bäst på dagens stora händelser och sätta dagordningen med nya vinklar. Och så ska vi bli bättre på att hålla fokus på de stora ämnena över flera dagar”, säger Sandy French, nyhetsdirektör på DR.


Drama med terrortema från DR

Når støvet har lagt sig, DR:s nya stora dramasatsning, utforskar vad terror gör med mänskliga samfund och relationer.

Hur förändras vi av ett hot som vi inte nödvändigtvis förstår?

Det är DR Dramas ambition att berätta nära och relevanta historier om vårt gemensamma danska samfund… Berättelser som bjuder in till samtal och debatt. Berättelser om varandra, till varandra. Når støvet har lagt sig är en sådan serie”, säger Christian Rank, chef för DR Drama.

Söndag 2 februari är det premiär för Når støvet har lagt sig på DR1 och DRTV.

Serien i åtta delar är en samproduktion med SVT, NRK, Yle och RÚV.


Sveriges Radio relanserar P3

På måndag nästa vecka lanserar Sveriges Radio kanalen P3 i ny tappning.

”Lanseringen av nya P3 är efterlängtad, och nu ser vi fram emot att få möta lyssnarna som kommer känna igen P3 oavsett när de lyssnar på kanalen. Därför suddas redaktionsgränserna ut, samarbetet över kanalen i hela landet ökar. Vi vill att P3 ska vara en tydlig och samlad helhet”, säger Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör med ansvar för utbudet.

En del nuvarande program bärs över till den nya kanalen, och flera välkända profiler fortsätter. På andra håll i tablån blir det helt nytt innehåll med nya röster.

Framförallt bygger den nya tablån på fyra längre sändningspass. Även på podcastfronten väntar nya lanseringar.

”Vi gör innehåll för den som gillar ny musik, live-sänd radio och välgjorda poddar. Man kommer få höra både nya och välkända röster, högaktuellt innehåll, ny musik, populärkultur, humor och samhällsjournalistik”, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3.


De populäraste public service-podcasterna

Nordvision har gjort en sammanställning av de fem populäraste podcasterna hos de nordiska public service-bolagen 2019. Läs hela sammanställningen här på Nordvision.org.




Foto: Charlotta Lambertz/SVT.

Ökad cybersäkerhet på SVT efter attack

Under de senaste fem åren har kostnaderna för säkerheten på SVT fyrdubblats.

Nu ska skyddet stärkas ytterligare, bland annat med ett särskilt cybersäkerhetsteam.

”Vi har under en längre tid jobbat med att stärka vår it-säkerhet. Det här är ett arbete som vi hela tiden måste stärka. De som utför attackerna utvecklar sina metoder och då måste vi stärka vårt IT-säkerhetsarbete ännu mera”, säger vd Hanna Stjärne.

I november förra året utsattes den undersökande redaktionen Uppdrag granskning för en onlineattack, som misslyckades. Attacken kom i samband med Uppdrag gransknings avslöjanden om rysk delaktighet i turerna kring Swedbank.

”Vi behöver rusta oss för en annan sorts verklighet”, säger Hanna Stjärne.

SVT hanterar i snitt 35 säkerhetsärenden om dagen.


Tydligare skillnad mellan podd och linjärt på SR

Sveriges Radio kommer i år att satsa på ”en ännu tydligare skillnad mellan det vi erbjuder i vanlig radio och det erbjudande vi har som podd. Radion går mer mot här och nu och direktsändningar där publikens möjligheter till medskapande både i studion men också utanför radiohusen kommer att öka. Den förändringen har redan skett i våra lokala kanaler, och som tidigare aviserat kommer även P3 förändras.”

Det skriver SR:s vd Cilla Benkö och styrelseordförande Lennart Käll på Dagens Media.

För snart ett år sedan genomfördes en Sverigeturné, där kontakten med tusentals av SR:s användare bland annat gav vid handen ett önskemål om fler satsningar på podcaster.

Användarna lyfte även fram vikten av att SR tillhandahåller lokal bevakning, samt ger fakta och analyser som underlättar personliga beslut.

”När vi tog fram vår nya vision – Fler röster och starkare berättelser för en större förståelse – hade vi just detta i åtanke, att vi ska vara en plats där fler ges utrymme vilket förhoppningsvis skapar en större förståelse för hur någon annan tänker och resonerar vilket får ökad betydelse i en alltmer polariserad tid”, skriver Benkö och Käll.




Foto: Yle.
 

Nyheter för barn ny satsning i Svenska Yle

I vår breddar Svenska Yle nyhetsutbudet med nyheter för barn.

Nyheterna ska ta upp ämnen på ett sätt som lämpar sig för barn, utan våld eller annat skrämmande innehåll, i videoform.

“Vi ser att det finns ett behov av ett väl genomarbetat nyhetsinnehåll också bland de yngsta. Det är en central del av vår public service-roll att begripliggöra världen runt omkring för hela vår publik, också för barnen”, säger innehållschef Anna Forth.

Även ljudnyheterna får förstärkning, i och med att enskilda nyhetsinslag börjar publiceras på Yle Arenan och i smarthögtalare.

“Vi ser att lyssnandet on demand växer snabbt just nu, och folk vill kunna välja själva exakt vad de lyssnar på. Därför vill vi erbjuda den här möjligheten till vår publik på Arenan, vid sidan av våra traditionella nyhetssändningar”, säger mediechef Johanna Törn-Mangs.


Ordbok guidar användarna av nya DRTV

DR har gjort en ordbok till användarna, som förklarar termer kring de nya sätten att ta till sig innehåll, främst via den förnyade streamingtjänsten DRTV.

Ordboken hjälper användarna att hålla koll på saker som cookies, personuppgiftsprinciper och on demand.




Workshop kring sociala medier i Stockholm 2019.
 

Tredjepartsplattformar stort ämne under kommande möte

Ett nytt intensivt samarbetsår drar igång inom ramarna för Nordvision.

Först ut att mötas är cheferna för sociala medier.

Tuija Aalto på Yle, som står värd för mötet, hoppas bland annat på nya idéer gällande arbetssätt, och tror att både bekanta och nya plattformar kommer att diskuteras intensivt bland de nordiska kollegorna.

”TikTok, som ägs av kinesiska Bytedance, och dess roll som utgivningsmiljö, kommer säkert att vara ett samtalsämne, men också livestreaming överhuvudtaget, inte minst Amazons Twitch och dess väldiga roll i unga mäns medieanvändning”, säger Aalto.


NRK växer på linjär tv

Nya siffror från Kantar Medias tv-mätningar visar att NRK växte i de linjära kanalerna under 2019.

NRK tog 39,5 procent av tv-tittandet – en ökning med 1,6 procentenheter från året innan, skriver Kampanje.com. NRK1 växte allra mest i en annars krympande linjär tv-värld.

”Vi har träffat med många program, haft gott om familjetittande på helgerna, och bra sporträttigheter, såsom friidrott, schack, skidåkning och fotbolls-VM för damer”, säger tv-chef Arne Helsingen till Kampanje.

Kantar Medias siffror visar att det traditionella tv-tittandet sammantaget gick ner med åtta procent, sett till antalet minuter, från året innan.