DR:s Peter Niegel leder Radiodays – nytt om public service vecka 25

DR:s ljudexpert inom medieforskningen Peter Niegel är nu också chef för Radiodays Europe, och Yle Arenan når flest i alla målgrupper bland användarna i Finland. Detta och annat har vi lyft fram den här veckan.

Peter Niegel er i spidsen for Radiodays Europe, og det kommer medarbejderne i DR til gavn, fortæller han. Foto: Lars Møller Hansen.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


DR:s Peter Niegel leder Radiodays

19.6.2020

Av Lars Møller Hansen, DR
DR-medieforsker på lyd Peter Niegel kan nu også kalde sig chef for Radiodays Europe, der står bag de årlige konferencer om radio, lyd og podcast – Radiodays Europe og Podcast Day.

“Det er sjovt at have fået den position, og det kommer også DR til gavn”, fortæller Peter Niegel og uddyber:

“At en fra DR har den plads hos Radiodays Europe betyder for det første, at medarbejderne i DR hurtigere kan få de seneste tendenser og nyeste viden på radioområdet, for jeg vil komme rundt i huset og fortælle om det, der sker. For det andet kan folk nemt komme til mig og foreslå sig selv eller kolleger som oplægsholdere på konferencerne, og vi får dermed mulighed for at highlighte det, vi er gode til i DR. Eller medarbejderne kan fortælle mig, hvad de har brug for at vide mere om, og så kan jeg bringe de idéer og emner videre i forhold til at få dem på programmet.”

“For det tredje bliver det nemmere at høste erfaringer fra kolleger i andre lande, fordi jeg har adgang til et stort netværk. Hvis fx P4 Midt & Vest slås med en problemstilling, så kan det være, jeg har den kontakt, redaktionen har brug for.”

Uafhængig af kommercielle hensyn

Det er fire nordiske public service-stationer – DR, NRK i Norge, Sveriges Radio og YLE i Finland – der har grundlagt Radiodays Europe. På 10 år er den årlige konference vokset fra 200 deltagere til 1.500+. I 2017 blev konferencen Podcast Day tilføjet, og den er vokset fra 200 deltagere til 600 i år.

“Jeg tror, en af hemmelighederne bag succesen er, at vi har sagen og emnet i centrum. Vi er uafhængige af kommercielle hensyn. Vi har en uafhængig programgruppe, der diskuterer de bedste idéer og emner. I gruppen sidder folk, som er valgt efter, hvad de er dygtige til – fx teknologi inden for podcast.”

“Når vi sætter noget på scenen til Radiodays Europe eller Podcast Day, er det fordi, det er det bedste – ikke fordi nogen betaler os for det. Det er også derfor, vi blev bedt om at overtage Radiodays Asia i Kuala Lumpur, og at der netop nu bliver arbejdet på muligheder på andre kontinenter, siger Peter Niegel, der selv begyndte i Radiodays Europe som medlem af programgruppen, fordi han som medieforsker på lyd er stærk på analyse af radioområdet.”

Nye datoer

Radiodays Europe skulle være holdt i marts i Lissabon og Podcast Day i  juni i London. På grund af coronasituationen er Radiodays Europe blevet skubbet til december 2020, mens Podcast Day er skubbet til juni 2021.

Peter Niegel fortæller, at der i oktober 2020 bliver holdt en Podcast Day Online som erstatning for den aflyste konference i juni i år. Her vil de fleste af de annoncerede talere fra juni optræde.



Svenska Yles direktör Marit af Björkesten menar att bland annat sportinnehållet kan komma att lida om det nya lagförslaget går igenom i riksdagen. Foto: Henrietta Hassinen/Yle.

Lagförslag vill begränsa Yles textutbud

18.6.2020

Ett lagförslag i Finland föreslår att Yle ska minska utgivningen av textinnehåll på webben, och att skrivna artiklar ska knytas hårdare till video- och ljudmaterial.

Medieförbundet, som representerar Finlands privata medie- och grafikföretag, lämnade för tre år sedan in en klagan, där det framförs att Yles omfattande verksamhet begränsar de kommersiella aktörernas möjligheter att sälja sina texter.

I början av veckan publicerades ett nytt lagförslag, där kravet om koppling till ljud och bild i Yles artiklar ingår, med vissa undantag. Förslaget ska på remiss, och därefter ska riksdagen ta ställning.

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten ser hur lagen, om den klubbas igenom, skulle få konkreta följder för till exempel sportinnehållet.

”Om lagen ändras i linje med det som står i förslaget, är det klart att utbudet kommer att förändras för både Yles och Svenska Yles del. Om alla texter ska vara kopplade till videor eller ljud så betyder det att vi kommer att kunna publicera färre sportresultat eller referat och utbudet av grenar blir färre. Det kan alltså drabba mindre grenar inom sporten”, säger af Björkesten.

Yle satsar redan nu mer än tidigare på ljud och videor på webben

”Vi har också satsat på mer kvalitet än kvantitet när det kommer till de texter vi publicerar”, säger Marit af Björkesten.



Den “dysfunktionella skandinaviska familjeterapin” hörs hos NRK, DR och SR. Foto: NRK.

Samproduktion ger äkta skandinavisk talkshow

17.6.2020

I radioprogrammet “Norsken, svensken og dansken” – en nordisk samproduktion – samlas en norrman, en svensk och en dansk till diskussionsbordet varje vecka, och går igenom de största nordiska samtalsämnena, med sitt eget lands glasögon på näsan, och med argument på sitt eget språk. Programmet sänds av NRK, SR och DR.

Senaste vinter fick projektet stöd ur Nordvisionsfonden, med NRK som huvudproducent och SR som partner.

“Vi ser på det här som panskandinavisk familjeterapi, där vi fritt och ärligt kan snacka om ‘familjerna’ där hemma”, säger Hilde Sandvik, programledare. Med sig har hon Åsa Linderborg i Sverige, och Hassan Preisler i Danmark.

Coronapandemin, och ländernas olika sätt att ta sig an den, har varit en gynnsam grund för ett skandinaviskt samtalsprogram, och det märks också i publikresponsen.

”Över natten blev skandinaverna mycket mer intresserade av varandra. Den vågen rider vi gott på, och mottagandet har varit väldigt bra. Det går inte en vecka utan att det kommer respons genom sociala medier, via e-post och textmeddelanden från nya lyssnare. Vi blir ofta intervjuade av andra medier, och ’Norsken, svensken og dansken’ tas upp i andra program”, säger Hilde Sandvik.



Foto: Laura Mainiemi/Yle.

Yle Arenan störst även bland unga användare

15.6.2020

Yles Arenan är Finlands populäraste streamingtjänst.

Sedan våren 2018 hade Netflix varit i flitigare användning bland dem under 45 år, men nu träffar alltså Arenan bättre även i den här målgruppen. Sett till hela befolkningen så har Arenan hållit förstaplatsen sedan lanseringen.

”Yles uppgift är att betjäna hela befolkningen. Vi vill erbjuda beröringsytor, igenkänning och en spegling av det egna livet för unga som söker efter sin egen identitet. Det svarar till ett viktigt mediebehov, och ger stöd i funderingar kring livsförändringar. Det här är en ärofylld uppgift för public service”, säger programchefen för Arenan, Cilla Lönnqvist.

Under våren har Yle Arenan fått en hit i ”Som au pair i Nya Zeeland”, som gått bra särskilt bland unga kvinnor.Ett annat storfenomen har varit ”Normal People”, som även aktivt lyfts fram på streamingtjänsten.